1. Va supun atentiei un exemplu de calcul cu rugamintea de a ma ajuta cu confirmare sau critici constructive.
Conditiile sunt: pe lista din luna martie cota de contributie pentru un apartament este de 200 lei. Lista este afisata pe 15 aprilie si se mentioneaza termenul de plata 30 aprilie. Deoarece nu a fost platita suma, se calculeaza penalizare dupa 30 de zile de la termenul de plata, adica incepând cu 30 mai. Procentul este de 0,2%/zi conform hotarârii AGP. Care este numarul de zile asupra carora se face calculul, cel scurs incepând cu 30 aprilie sau incepând cu 30 mai ? Intrebarea o justific astfel: daca termenul decurge incepând cu 30 mai, ce rost mai are sa se mentioneze ca termen de plata 30 aprilie, oricum nu se calculeaza penalizari pentru perioada respectiva si cine depaseste termenul nu are nimic de suferit.
2. In cazul unui proprietar care are restante pe o perioada de câteva luni pentru care i s-au calculat si penalizari, care este ordinea de stingere a obligatiilor, daca se hotaraste sa plateasca o parte din restante: cotele de intretinere in ordinea vechimii inclusiv penalizarile aferente sau altfel (nu stiu cum, ajutor !)?
Daca este un rau-platnic "de durata" si este in curs un proces pentru datorii mai vechi, este legal sa nu se incaseze sumele pentru perioada respectiva pentru a nu afecta debitul cu care asociatia s-a inscris in proces, iar chitanta sa fie emisa pentru luna urmatoare perioadei cuprinse in proces ?
Total deacord cu dl. Grecu. Din moment ce legea permite adunarii generale sa hotarasca in anumite limite cum administreaza asociatia mi se pare absolut normal. Nu suntem roboti cu reglemantarile bagate in creier si sa nu avem dreptul sa imbunatatim aplicarea legii. De aceea comitetul, presedintele pot propune, adopta si supune votului adunarii generale regulamente pentru colculul penalizarilor, costituirea si cheltuirea fondurilor, suportarea pierderilor de apa, etc.
Eu cred ca in momentul cand un debitor vine la asociatie sa plateasca ceva din datorii trebuie sa vedem daca este un proprietar care prezinta incredere sau nu. Daca are doar o problema, un necaz e normal sa-l ajutam sa-i taiem chitanta numai pentru debitul de baza si sa lasam penalizarile mai tarziu acestea nefiind supuse altor penalizari. Dar pentru vecinul meu care nu plateste de cativa ani nici intretinerea , nici reparatiile si nici o penalizare din rea vointa exprimata foarte clar, eu nu pot avea nici o ingaduinta si vom hotari sa-si plateasca proportional atat debitul cat si penalizarile. Am avut acum 2 zile o intalnire in instanta si vecinul a invocat faptul ca penalizarea depaseste debitul. Fara a arata ca din debit a mai facut 2 plati in 2006, 1 in 2007 si una in 2008 fiecare acoperind cate 3-4 luni din anul repectiv. Calculandui-se cu 0,2% pe zi numai pentru zilele aferente intarzierii si debitului are de plata 1200 lei penalizari si doar 700 lei debit ca si-a mai platit din debit chiar si in timpul procesului.
De aceea e bine ca legea ne da voie sa ne gospodarim , sa aplicam si reguli interne aprobate in adunarea generala si chiar acest comitet si presedinte sa mai poata hotara de la caz la caz.
Cu stima ,
Adrian T