Buna ziua, va rog sa ma ajutati in sensul sa-mi spuneti pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a primi indemnizatia pt cresterea copilului (unde trebuie sa depun cereri si cand) am inteles ca daca te duci prea devreme nu te baga nimeni in seama. Trebuie sa treaca cele 40 de zile de la nastere?
1. Concediul pentru cresterea copilului (CCC) se acorda dupa ce se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
2. -Trebuie sa faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la implinirea varstei de 1 an sau 2 ani a copilului (depinde ce varianta alegeti).
- Atasati la cerere o copie dupa actul de nastere a copilului.
3. O copie dupa decizia angajatorului prin care vi se suspenda CIM si celelalte acte necesare le depuneti la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care vreti sa intrati in CCC.
si in situatia mea: nasc in mai si contractul in am pe perioada determinata pana la 31 august. Cum ii pot cere directoarei CCC pe 2 ani? mentionez ca am lucrate 12 luni
Dvs ii solicitati acordarea concediului pentru cresterea copilului pe durata respectiva ... insa c..i.m. va inceta de drept la data de 31.08.2013, daca nu se va decide prelungirea durata acestuia.
art.49 C.mun.
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
....
Art. 25 din OUG nr.111/2010:
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2
alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2).
Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
....
1. - Nu conteaza daca CIM va expira sau nu, este obligatoriu sa va aprobe CCC pana la 2 ani.
- Nu are nici o legatura incetarea sau nu a CIM (deja suspendat) cu primirea indemnizatiei pentru CCC.
- Dvs. veti primi indemnizatie pentru CCC chiar daca va inceteaza CIM pe 31.08.2013.
2. - La incetarea CIM unitatea va emite o decizie de incetare a CIM cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii.
- Va inregistrati la Agentia de Somaj pentru ca, in cazul in care dupa terminarea CCC nu va gasiti un loc de munca, sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Somaj dupa cic 2ani
Veronicas
Buna ziua,
Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)