fratele meu traia in concubinaj cu o femeie,locuind sporadic la ea.la un moment de furie pe fondul alcolului ,femeia nefiind acasa el i-a spart un geam si a patruns in casa rascolindu-i casa si i-a luat cateva lucruri minore.fratele acesteia a chemat politia.el inca nu a fost chemat la audiere.
intrebarea este daca concubina lui putea sa depuna plangere prin fratele sau sau atunci cand revine acasa trebuie sa o faca.
el regreta si incearca sa gaseasca o cale de impacare daca este posibil.
este o fapta prin care femeia poate sa nu faca plangere sau sa si retraga o plangere???
va multumesc tuturor
Conform legii, plângerea penală se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii .
Dacă fratele victimei infracţiunii nu a fost mandatat să depună plângerea , nu cred că se va soluţiona în lipsa procurii.
Poate să depună ea însăşi plângere atunci când revine, sau să-i facă fratelui procură .
Depinde ce fapte vor fi reţinute în sarcina fîptuitorului, pentru a şti dacă este posibilă împăcarea părţilor sau retragera plângerii. În principiu, ar putea fi vorba despre un furt calificat , distrugerea geamului putând fi absorbită în cea de furt.
Dacă ar fi vorba doar despre infracţiunea de vilolare de domiciliu, fără furt, atunci retragerea plângerii poate să înlăture răspunderea penală.
Depinde de ea dacă declară că nu îi lipseşte nimic .Ânsă, atenţie, pentru fapta de violare de domiciliu plângerea prealabilă trebuie depusă în termen de 2 luni de la data la care persoana vătămată a aflat cien este făptuitorul.
Retragere plangere
lex64
in urma cu cca 2 luni am avut o divergenta cu amica mea cu care locuiam impreuna.eu am plecat din localitate fara sa i las cheia iar ea a patruns in locuinta ... (vezi toată discuția)