avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar bonus nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar bonus nastere copil

va deranjez cu o mica intrebare si sper sa ma puteti ajuta.
ma numesc A Anca si sunt in concediul de crestere a copilului. am auzit de o cerere care se poate adresa angajatorului pt plata unui salar bonus, pt nasterea copilului. in cererea respectiva se mentioneaza "Contractul Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2005-2006". eu m-am angajat in 2004 ca agent vanzari. ma incadrez sa primesc acel salar? contractele semnate anterior se aliniaza normelor si legislatiei de acum?
va multumesc pentru atentie si astept raspunsul d-voastra
o zi buna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 2 Februarie 2009
Salariaţii beneficiaza de un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil, iar dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate - art.51 lit.c din CCMN pe anii 2007-2010.
Cererea se poate adresa angajatorului in termen de 3 ani de zile de la data nasterii copilului.
va multumesc mult pt raspuns.
Elis , te rog frumos, la mine la unitate sunt probleme legate de termenul de solicitare - termen de prescriere .
Daca ajutorul la nastere nu este un drept salarial ( nu se plateste din fondul de salarii ) nu cumva se aplica art.283 alin (1) lit"e" din Codul muncii , pentru ca , in fond, acest drept este prevazut in CCMN .
art.283 alin.1 lit e C.mun. - in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
Nu cred ca este aplicabil acest articol in ceea ce priveste acest ajutor. Mai degraba, parerea mea, este aplicabil acolo unde exista incheiat ccm la nivel de unitate.

art.283 (2) C.mun. - In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

cand am incasat ultimii bani de la firma (pt cele 42 zile concediu de lauzie) am dat o declaratie ca "mi-am primit drepturile banesti" , insa fara a se specifica pt ce anume. acum daca am dus cererea pt salarul bonus, patronii pot spune ca mi-au dat acesti bani ...pe baza acelei declaratii?

Alte discuții în legătură

Mai am dreptul la salariu bonus de nastere? Va rog din suflet sa- mi raspundeti cine stie, cine a trecut printr-o situatie asemanatoare, daca mai pot lua acest salariu bonus de nastere. Am nascut un ... (vezi toată discuția)
Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)