Buna ziua,
incerc sa razbat prin labirintul procedurilor juridice...
Va rog sa ma ajutati.
Am incheiat un antecontract pentru vanzarea unei case. Promitentul cumparator a platit 60% din valoarea casei in 2 rate. Ultima rata nu a fost platita la data convenita.
Dupa o asteptare de mai mult de un an, am initiat procedura de reziliere a antecontractului.
Dupa ce am initiat procesul, promitentii cumparatori consemneaza printr-un executor judecatoresc oferta reala de plata pentru diferenta de suma.
Am pierdut procesul pe motiv ca plata a fost efectuata.
Nu am ridicat nici pana in prezent suma consemnata.
Acum am aflat ca aceasta consemnare nu este valabila daca nu a fost validata in instanta printr-o cerere la judecatorie.
Stiu ca promitentul cumparator nu a facut acest lucru.
Intrebare: Aceasta plata este valida sau nu? Poate fi hotararea judecatoreasca atacata pe acest criteriu?
Buna ziua .
Vaqlidarea are loc ,la procedura executarii silite ,prin poprirea asupra sumelor dintr-un cont bancar ,în care debitoarea urma să primescă sume.
Procedura reală este urmată de consemnatiune ,conform art.586 şi următoarele, din Codul de procedură civilă, în vigoare .Numai poprirea se validează decătre instanţă .Luaţi legătura cu executorul judecătoresc care se ocupă de caz .Cu privire la căile de atac, În termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal al executorului judecătoresc, dvs.în calitate de creditor puteţi cere anularea acestuia ,pentru nerespectarea condiţiilor de validitate . Conform art.590 indice 2 şi 3 din cod,aveţi dreptul la recurs ,în 10 zile de la comunicare, a hotărârii luate de instanţă în acest caz .
Cu stimă,
Marius Bote .
multumesc pentru raspuns, insa imi cer scuze tot nu am inteles!
Eu nu vreau acesti bani, m-am oferit sa le dau banii achitati inapoi. Eu vreau sa fiu pusa in situatia anterioara semnarii antecontractului (reziliere).
Aceasta oferta reala de plata este valida sau nu?
Am citit ca oferta reala de plata trebuie validata de catre instantele de judecata printr-o cerere formulata de catre debitori, numita "validare plata".
multumesc
Daca suma pusa la dispozitie de debitor este corecta, cu tot cu dobânzile şi penalităţile în vigoare, de la scadenta platii pana la data efectivă a plăţii, nu aveti motive sa refuzati plata , consider eu .Poate chiar acel debitor nu a avut bani sa va plateasca ultima rata .Ati stat si cam mult,un an ,pentru a-l actiona in judecata pentru reziliere .Fiind un contract cu executare succesiva,are loc reziliere nu rezolutiune,nu aveti cum sa va puneti in situatia anterioara , ca la contractele uno-ictu, cu executare dintr-o dată,unde are loc o plata si o livrare .
Alegerea este a dvs.
Marius Bote .
Stimate Dle Bote,
am inteles totul, insa.... nu mi-ati raspuns la intrebare:
Este aceasta oferta reala de plata valabila sau nu, fara ca debitorul sa fi cerut instantei de judecata validarea platii si consemnarii?
Multumesc frumos!
Din lege,respectiv articolele aminitite mai sus, asa cum inteleg ,reiese faptul ca validarea-consemnatiunea sumei,se face si fara acordul debitorului .
Cu stima .
M.B.