avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura OFERTA REALA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura OFERTA REALA

Buna ziua,
incerc sa razbat prin labirintul procedurilor juridice...
Va rog sa ma ajutati.
Am incheiat un antecontract pentru vanzarea unei case. Promitentul cumparator a platit 60% din valoarea casei in 2 rate. Ultima rata nu a fost platita la data convenita.
Dupa o asteptare de mai mult de un an, am initiat procedura de reziliere a antecontractului.
Dupa ce am initiat procesul, promitentii cumparatori consemneaza printr-un executor judecatoresc oferta reala de plata pentru diferenta de suma.
Am pierdut procesul pe motiv ca plata a fost efectuata.
Nu am ridicat nici pana in prezent suma consemnata.
Acum am aflat ca aceasta consemnare nu este valabila daca nu a fost validata in instanta printr-o cerere la judecatorie.
Stiu ca promitentul cumparator nu a facut acest lucru.
Intrebare: Aceasta plata este valida sau nu? Poate fi hotararea judecatoreasca atacata pe acest criteriu?

Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:44, 15 August 2012
Oferta de plata e valabila. Nu este obligatorie validarea platii de catre un judecator.
sutherland a scris:

Am pierdut procesul pe motiv ca plata a fost efectuata.

Se pare ca o instanta a apreciat deja ca valabil facuta oferta reala urmata de consemnare pentru a ajunge la concluzia de mai sus.

In opinia mea, nu este obligatorie validarea ofertei urmata de consemnare ("cererea ce s-ar putea face inaintea judecatoriei, sau pentru ca sa se intareasca sau pentru ca sa se anuleze aceste oferte si consemnatii, ..." - 589 c.p.c). Problema este totusi discutabila.

Si atunci, ma uit in noul cod de procedura si vad ca nu se mai vorbeste despre validare (oare de ce nu ma mir?), ci doar despre anulare - "art 1009 (3) Debitorul este considerat liberat la data consemnării plăţii, în afară de cazul în care se anulează oferta de plată şi consemnaţiunea".

NU se aplica noul c.p.c. Dar daca vreun judecator ar avea de ales intre alb si negru (chestiunea discutabila sub imperiul actualei legislatii) si vede ca in viitoarea legislatie ramane negru, nu credeti ca l-ar ajuta sa nu stea prea mult pe ganduri? (Evident, nu se poate motiva in drept cu articole dintr-un cod care nu e in vigoare, dar ...poti demostra oricand ca albul e negru daca uzezi de o vasta bibliografie pe langa articolele actuale. Asta-i una dintre frumusetile stiintei dreptului)
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mă aștept la o executare silita, deoarece creditorul refuza primirea banilor trimiși de mine( debitor) prin mandat poștal, conform sentinței judecătorești. AlexandruDumitruSandu AlexandruDumitruSandu Am pierdut un proces,am rugat o ruda din Romania sa plătească suma datorată conform sentinței judecătorești ,dar cel ce a câștigat , a refuzat primirea ... (vezi toată discuția)
Executare silita la plata despagubiri maria1972 maria1972 Buna ziua, As avea nevoie de o parere pentru urmatoarea situatie: este vorba de un titlu executoriu in care se spune asa : "dnul ...este obligat la plata ... (vezi toată discuția)