avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... modificare program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

modificare program vizita minor

sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut stabilirea unui program). hotararea a devenit definitiva si irevocabila pe 16 iunie. nici pana astazi tatal nu a venit la vizita.
doresc sa stiu daca pot cere modificarea programului de vizita deoarece eu sunt obligata sa stau acasa cu copilul conform hotararii iar tatal nici nu binevoieste sa anunte ca nu se prezinta la program. consider ca tatal nu are nevoie de un program de 2 weekenduri pe luna pentru a-si vizita baiatul daca pana in prezent nu a reusit sa vina nici macar o data. as vrea sa cer un program de vizita mai restrans. mi se accepta cererea? am castig de cauza?
multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:39, 8 Septembrie 2012
Puteti solicita modificarea programului de vizitare, eventual cerand ca tatal copilului sa va notifice din timp daca doreste sa vina pentru a-l lua pe minor.
De asemenea, puteti cere si restrangerea programului initial stabilit, dat acest lucru se poate face doar bine motivat.
Stimata doamna, tatal are dreptul, nu si obligatia de a-si vizita copilul.
Si copilul are dreptul sa aiba relatii firesti cu parintele sau; legea privind relatiile de familie stabileste dreptul parintelui nerezident la relatii cu minorul si obligatia parintelui custodian de a nu impiedica aceste relatii, cu sanctiunile de rigoare.
Legea nu prevede sanctiuni pentru cel care nu beneficiaza de dreptul solicitat prin instanta si nici nu obliga omul sa beneficieze de acest drept.
Un an in care taticul nu si-a vizitat copilul nu este mult, sunt tatici care se prezinta dupa 5 ani cu pretentia sa ia copilul in vacante prelungite.
Puteti incerca restrangerea programului, dar trebuie sa fiti constienta ca , odata deschis procesul, tatal va fi citat si din acel moment, va veti trezi cu el la usa, in vizita, cu martori si veti si primi mici pachete, prin posta, cu confirmare de primire, ca sa-si dovedeasca interesul.
Eu zic sa incercati sa-i impuneti, prin instanta , obligatia de a-si anunta vizita cu N zile inainte, in scris, prin email, SMS.

Nu cred ca aveti mari sanse de reusita a unei noi actiuni la un termen atta de scurt de la pronuntarea hotararii. Mai aveti rabdare, mai strangeti probe, situatii/fapte si apoi introduceti o noua actiune cu sanse mari de reusita.

Eu consider ca la acest moment - dupa atatea saptamani in care tatal nu si-a vizitat minorul - nu aveti de ce sta in casa si astepta pe acesta. Exista nenumarate mijloace de comunicare pe care tatal le are la dispozitie daca doreste sa isi anunte vizita.
multumesc pt raspunsuri. insa pe mine nu ma intereseaza cazurile altor "tatici" (care nici nu ar mai trebui sa se numeasca TATA) care au venit dupa 5 ani la copii. din moment ce in cererea de program de vizita motivezi ca mama nu te-a lasat sa vezi copilul si sa il tii in brate (desi am fost acasa la el cu copilul, l-am primit la mine acasa sa stea cu copilul cand acesta avea rubeola, l-am lasat de Paste sa iasa cu copilul la plimbare asa cum a vrut el in sambata Pastelui) si dupa primirea hotararii judecatoresti nici macar nu dai un semn, nu arati intentia ca vrei sa vii la copil si nici nu vii macar o data....unde e sentimentul patern? unde este respectul? de ce nu se respecta hotararea? de ce numai eu ca mama am responsabilitati si obligatia prin hotarare de a sta la dispozitia tatalui pt programul de vizita? interesul meu si al copilului cine il apara? de ce sa nu pot primi si eu dreptul de a modifica programul in folosul meu? se pare lui nu ii trebuie asa mult sa isi petreaca timpul cu copilul...de ce se generalizeaza mereu ca parintele nerezident trebuie sa aiba un program favorabil lui pt vizita copilului? de ce nu se analizeaza faptele individuale ale acestui parinte? i se acorda prea multa incredere si mereu se considera ca mama trebuie sa suporte si sa astepte ca Doamne nu cumva sa il deranjeze pe bietul tata si sa nu il irite ca apoi nu mai scapa de el.. aici unde e justitia sa faca "dreptate"...si nu inteleg de ce sa vina cu martori...hotararea nu metioneaza nimic de martori...nu am de ce primi alte persoane in afara de tata la vizita copilului...si in continuare nu inteleg de ce tatal nu are obligatia de a respecta hotararea judecatoreasca.
Si tatal are obligatia respectarii hotararii judecatoresti atat in ceea ce priveste plata pensiei de intretinere, cat si in privinta programului de vizitare.
Daca doriti ca tatal sa respecte acest program ii puteti face o plangere penala pt nerespectarea hot.judec.
Solutiile in cazul dvs sunt in functie de ceea ce va doriti sa se intample, adica daca doriti prezenta tatalui in viata fiului sau daca va doriti ca instanta sa micsoreze perioada pe care acesta sa o petreaca cu copilul.

Alte discuții în legătură

Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Legea 257/2013 norme de aplicare proastasatului proastasatului As dori sa intreb daca aceasta lege, care aduce completari fostei legi 272/2004, are si metodologia de aplicare aparuta. Astfel, in mod discriminatoriu, noua ... (vezi toată discuția)
Solutie pentru nerespectarea programului de vizita? juliaeva juliaeva Buna seara! Ce masuri pot fi luate daca tatal copilului minor nu respecta programul de vizita si nu vrea sa ia copilul la fiecare al doilea sfarsit de ... (vezi toată discuția)