avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teava de gaze a vecinului pe terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teava de gaze a vecinului pe terenul meu

Dragi co-forumisti,
Ma confrunt cu o situatie aparent fara iesire...si va rog sa ma sfatuiti.
Povestea:
Acum 2 ani am cumparat un teren, traversat de o teava de gaze aeriana, pe toata adancimea de 20 m a terenului si la distanta de 1-1,5 m de limita proprietatii.
Aceasta teava il racordeaza la gaze pe un vecin(de la care am si cumparat)care neavand gaze pe starada lui s-a racordat de pe urmatoarea strada paralela.
Cand am cumparat, stiam de existenta acestei tevi, dar am avut promisiunea verbala ca "nu e nici o problema, se muta imediat". In actul de vanzare-cumparare nu am trecut nici o clauza referitoare la mutarea acestei tevi.#-o
Pe parcursul celor 2 ani l-am somat(verbal) sa rezolve aceasta situatie. Tot ceea ce a facut vecinul a fost sa demareze acum circa 1 an, formalitatile de racordare
pe alt traseu impreuna cu alti 2 vecini de pe strada alaturata. Formalitatile dureaza, unul dintre ceilalti 2 vecini cu care s-a combinat are probleme cu actele, ideea este ca teava este bine-mersi tot pe terenul meu.
I-am propus macar sa mute teava la limita proprietatii, dar nu este dispus sa plateasca, el considerand ca "a facut ceva" ca sa mute teava si ca nu el e de vina ca regia de gaze nu a rezolvat problema.
Cerc vicios, eu nu cred ca sunt obligata sa platesc eu mutarea provizorie a tevii vecinului, iar vecinul nu plateste pentru-ca a platit deja pentru alta lucrare pe alt traseu.
Acum 2 luni am demarat constructia casei pentru care cumparasem acest teren.
Autorizatia de constructie expira in curand si eu nu pot finaliza constructia din cauza acestei tevi.
Intrebare:
Ce pot face pentru a-l obliga urgent pe vecin sa-si ia teva de pe terenul meu?
Pot sa-i intrerup(inchid) gazele, tinand cont ca tot pe terenul meu se afla cofretul cu robinetul de izolare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 23:58, 16 August 2012
Verificati la cartea funciara daca terenul in cauza este grevat de vreo servitute.Daca nu,puteti "sa-i inchideti robinetul" pana cand isi muta teava.
Nu este grevat de nici o servitute, s-a scos extras de CF la cumpararea terenului.
vecinul zice ca nu am dreptul sa-i inchid gazele, ca e teava lui. Ce pot pati daca totusi i le inchid?
E teava lui dar e situata pe terenul dv.Ati putea face chiar plangere la politie pentru tulburare de posesie-art 220 cod penal.El practic refuza sa elibereze un teren care este propr dv.
Va sfatuiesc ca mai intai sa va folositi de aceasta cale legala si doar daca nici asta nu are efect de abia atunci sa aplicati metoda eficienta a "inchiderii robinetului".
De ce nu luati legatura cu cei de la Distrigaz pentru a va lamuri ce se intampla in asemenea situatii. Daca la data cand a depus cererea pentru racord gaze , era terenul lui, nu au fost probleme in a se bransa. Nu puteti sa intrerupeti gazul, chiar daca in acest moment teava de gaze va greveaza accesul la solutionarea unor probleme ale imobilului dvs. Este atat de greu de gasit o solutie amiabila ? Poate gasiti solutia de a va alimenta ambii de la acelasi bransament. Eu sunt intr-o asemenea situatie, dar la baza am declaratia celui de la care a cumparat cel care mi-a vandut, si nu a avut voie sa inchida sau sa mute fara acordul meu, teava. Orice interventie neautorizata la bransamentul de gaze se pedepseste.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Din pacate Distrigazul nu ofera informatii decat persoanelor in cauza(vecinilor).
"prieteneste " mi s-a spus ca pana nu rezolva Distrigazul nu am ce sa-i fac.
Am incercat si pe cale amiabila dar fara succes.Ce poate fi mai "amiabil" decat sa-l lasi 2 ani sa rezolve problema.?
Poate doar o actiune in justitie pentru lipsa folosinta 25 mp teren...:(
Sau sa chem distrigazul in instanta ca de mai mult de un an nu a solutionat cererea vecinilor!
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
doina_manuela, utilizator

Alte discuții în legătură

Bransament gaz metan rarman rarman am cumparat un teren in oras. Terenul este gol, dar de mai multi ani, este traversat la mijloc de o teava de gaz , la inaltime de 1 m fata de sol, care duce la ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu vicii ascunse Daniel_2015 Daniel_2015 Buna ziua In anul 2014 am vandut doua parcele de teren intravilan iar recent s-a dovedit ca pe sub ele trece o teava de gaze, care anuleaza posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Racordare gaze naturale ContSters266281 ContSters266281 Buna seara, Am cumparat un teren cu casa pe care exista un bransament. Acest bransament am aflat ca este al vecinului de alaturi dar se afla pe terenul meu. ... (vezi toată discuția)