avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... contributii de asigurari sociale de sanatate
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

contributii de asigurari sociale de sanatate

Daca o persoana are pensia mai mare de 740 lei si obtine venituri din activitati independente cum plateste contributia de asigurari sociale de sanatate?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 14:18, 18 August 2012
Conform pct.(3) al art.296 indice 23,pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap.1(deci si cele de la art.296 indice 3 lit.d - pensionari cu venituri din pensii care depasesc 740 lei - ).precum si venituri de natura cele mentionate la art.296 indice 21 alin(1) lit a-d,care sunt venituri din activitati independente,
se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.Baza lunara de calcul : diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile deductibile ,fara cheltuielile cu contributiile sociale, raportat la 12 luni.Se stabilesc plati anticipate de organul fiscal prin decizia de impunere,pe baza declaratiei estimative,plata
se face in 4 rate trimestriale pana la 25 a ultimei luni din trimestru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pfa maryana28 maryana28 Buna ziua! Mi am deschis un _PFA (magazin haine) si as vrea sa stiu ce autorizatii imi trebuie si de unde, ptr a deschide magazinul? Ce contributii, taxe, etc. ... (vezi toată discuția)
Ajutor simulare la concret al calcului taxelor la stat pentru pfa (fara tva / servicii web) an 2012-2013 romeot27 romeot27 Buna, Am un PFA deschis in luna 10.2012. Au trecut 6 luni de atunci si am facturi emise in valoare de 14000 RON. Nu sunt angajat in alta parte, deci sunt ... (vezi toată discuția)