buna ziua , as vrea daca se poate sa ma ajutati si pe mn cu un sfat , o indrumare pt ca nu stiu incotro sa ma indrep ,,,, bunici mei paterni au avut o casa in sect. 6 , cand a fost demolata casa (1988), mai traia decat bunica mea care a fost mutata la bloc intro garsoniera , dar bunica a mai apucat sa traiasca decat vreo 4---5 luni si a decedat , dupa ce am inmormantato administratorul blocului respectiv ne-a cerut sa eliberam garsoniera si asa am si facut , acum dupa atatia ani as vrea sa stiu daca pot recupera ceva , sunt mostenitoarea bunicii mele , am actele casei de unde au demolato (cum era pe timpuri o chitanta ) si nu stiu incotro sa ma indrept , mentionez ca , casa era intro zona buna ,undeva intre moll lujerul si fosta fabrica de lapte , cine cunoaste. cum pot sa fac , ce trebuie sa fac sa intru in posesia mostenirii ?
au expirat cam toate termenele! consultati un avocat sa va spune daca se poate o revendicare...este un doasr fff dificil, mai ales acum, daca nu ati depus nimic niciaieri pentru asta
Sfatul meu sa stangeti absolut toate actele de care dispuneti si sa consultati un avocat.
Insa la acest moment numai prin instanta de judecata ar putea fi formulata o actiune. Depinde foarte mult si de ce s-a intamplat cu terenul respectiv si regimul juridic al acestuia.
Ca mostenitoare a bunicii aveti dreptul sa introduceti o actiune in instanta. Tatal dvs. nu mai traieste, ? Asa se subantelege. Daca traieste poate depune aceasta actiune in instanta. Terenul este liber ? Cunoasteti datele privind demolarea ? O chitanta sub semnatura privata nu este un act de proprietate. Pentru o consultanta pertinenta si la obiect am nevoie de mai multe detalii.
Nu inteleg cum a cerut administratorul eliberarea garsonierei ? In acel regim , urmarile demolarii erau urmatoarele :
1. Erai despagubit - primeai o suma de bani , deci dreptul asupra proprietatii se stingea.
2. Primeai o locuinta IN CHIRIE la stat . Daca a murit bunica , ICRAL , ca proprietar , avea dreptul legal sa ceara eliberarea garsonierei. Daca traia bunica dupa 1990 , putea sa cumpere locuinta conform legii 61/1990 , binecunoscuta lege dupa care statul a vandut chiriasilor locuintele .
Parerea mea este ca actiunea nu are sanse de reusita , dupa cum descrieti dv. evenimentele.
Institutiile statului elibereaza la cererea descendentilor copii legalizate sau duplicate ale diferitelor acte emise sau care se afla in pastrarea acestora.
-Arhivele nationale ale statului: act de vanzare-cumparare teren si/sau constructie, extras dupa decretul de expropiere a imobilului din 1988;
-Primarie: certificate de nastere, casatorie, deces.
Cautati si adunati, inclusiv de la rude, toate actele care demonstreaza descendenta si implicit calitatea de persoana indreptatita ca mostenitor.
Primaria solutioneaza cererile de retrocedari si/sau repunere in posesie prin Decizie.
Institutia Prefectului analizeaza si avizeaza documentatia aferenta Deciziei si o inainteaza ANRP.
Chiar daca aceasta solutionare (primarie, prefectura, ANRP) este de lunga durata, adresati-va pentru inceput Primariei si Prefecturii.
Despagubirile primite de bunica au fost probabil pentru casa, nu si pentru teren.
In anii '50 s-au inlocuit certificatele de nastere, uneori prin reconstituire (ex: nascut 1897, decedat 1978, certificat de nastere 1953).
Apelati la instanta dupa parcurgerea procedurii amiabile (primarie, prefectura)