buna ziua , as vrea daca se poate sa ma ajutati si pe mn cu un sfat , o indrumare pt ca nu stiu incotro sa ma indrep ,,,, bunici mei paterni au avut o casa in sect. 6 , cand a fost demolata casa (1988), mai traia decat bunica mea care a fost mutata la bloc intro garsoniera , dar bunica a mai apucat sa traiasca decat vreo 4---5 luni si a decedat , dupa ce am inmormantato administratorul blocului respectiv ne-a cerut sa eliberam garsoniera si asa am si facut , acum dupa atatia ani as vrea sa stiu daca pot recupera ceva , sunt mostenitoarea bunicii mele , am actele casei de unde au demolato (cum era pe timpuri o chitanta ) si nu stiu incotro sa ma indrept , mentionez ca , casa era intro zona buna ,undeva intre moll lujerul si fosta fabrica de lapte , cine cunoaste. cum pot sa fac , ce trebuie sa fac sa intru in posesia mostenirii ?
Bine ati venit in Romania, doamna. As fi vrut sa spun "bine C-ATI venit", dar trista realitate m-ar contrazice.
Dumneavoastra vreti sa porniti intr-o lunga calatorie. Eu am pornit in acest voiaj, alaturi de multi altii, in urma cu 10-11 ani. Cazul meu este similar: sunt unic mostenitor al bunicii mele, care avea un teren si o casa in centrul unui mare municipiu din Romania, valoarea evaluata in 2012 fiind cam la 130.000 euro numai terenul, la preturile actuale deci. Teren cumparat de bunicul, din munca si sudoarea lui, prin anii 20, pentru care am actele originale si cele de la arhiva statului, dupa care sunt blindat cu toate actele si paraactele pe care si le-a putut inchipui statul roman ca ar fi trebuit sa le aiba cineva, toate legalizate, stampilate, decrete de expropriere, de mostenire, cadastru, evaluari, experti, tot. Tot, la virgula, depus de acum zece ani sau cateva ceva mai recent, ca deh, statul roman are o nesecata inventivitate atunci cand e sa dea inapoi ceva ce a luat.
.
Nu are rost sa povestesc cati nervi mi-am facut in acesti zece ani si cati bani am cheltuit inclusiv pe avocat, pe proces cu statul, pe acte, deplasari samd. Ideea e - si aici ma adresez celor care nu pricep cum e cu revendicarile astea... ideea e ca statul roman i-a platit bunicii mele, ca despagubire pentru teren, suma de 900 de lei, echivalentul a 3 (TREI) perechi de pantofi, la nivelul anului 1979 cand a fost efectuata demolarea. Pentru casa, bunica a primit cam 18000 de lei, suma cu care puteai cumpara doua magnetofoane, sau cine stie, daca nu-ti placea muzica, doua garnituri de mobila din rumegus.
Garsoniera despagubire sau ceva de genul acesta nu a fost cazul, pentru ca bunica a facut ceea ce era decent sa faca un om furat de guvernul din propria sa tara - adica a dat ortul popii. Cum copiii ce o mosteneau aveau unde sta, statul a ramas fara datorii, nu-i asa, fata de bunica, saraca de ea, ea fiind cazata ulterior la cimitir. si nu la garsoniera pe care repet, statul a fost tare fericit sa nu o mai dea drept recompensa pentru munca de o viata a unor oameni cinstiti, care dadusera tarii acestea cinci ingineri si un medic.
Au trecut, asadar, zece ani, iar primaria locala nu a gasit nicio cale ca sa repare un furt calificat, pentru ca daca in tara asta, cineva isi construieste o casa, cumpara un teren, iar statul dupa aceea vine si i le ia, dandu-i in loc trei perechi de pantofi si vreo cateva zeci de milioane de lei vechi, asta se cheama furt. Parerea mea si cred, si a dumneavoastra.
Mai rau, cei doi mostenitori ai bunicii care au revendicat in 2002 proprietatile respective au ales si ei sa-si gaseasca linistea pe alta lume, decat aici, printre romanii nostri. Ocazie cu care eu am ajuns, ca unic descendent al unei intregi familii, sa duc mai departe micul nostru razboi cu patria in care ne-am nascut.
O situatie relativ similara o are tatal meu, care a pierdut la Curtea de Casatie (aia Inalta !) un proces in care cerea, totusi, ca dupa 11 ani in care el ajunsese, nu ca mine, pana la Fondul Proprietatea, sa i se acorde macar ceva din echivalentul celor cam doua milioane de euro, cat valoreaza terenul in litigiu, confiscat prin 1960 de statul roman.
Sfatul meu este sa va ganditi bine daca porniti in acest voiaj. Este ceva ca si cum ati urca intr-un tren din care toata lumea va incerca sa va arunce pe geam. Daca aveti nervi tari si punga plina, eu zic ca merita.
Dar daca nu, mai bine luati trenul catre alta tara si nu va mai uitati inapoi.
Ati omis o a treia varianta si anume iti era acordat privilegiul sa-ti poti valorifica materialele de constructie rezultate in urma demolarii , dar nu mai primeai nici o despagubire, in schimb ti se acorda un apartament la bloc. Bineinteles ca azi primeai decizia de demolare iar a doua zi te trezeai cu excavatorul care incepea demolarea, in acest fel nu prea mai aveai ce sa valorifici. Asa au patit bunicii mei, iar dupa decesul lor survenit in anul 1980 parintii mei au fost obligati de ICRAL sa elibereze garsoniera si sa o renoveze, altfel erau amendati. In privinta terenului nu au primit nici un fel de despagubire.