avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... copil 4 ani cheltuieli de intretinere la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

copil 4 ani cheltuieli de intretinere la bloc

Ne-am mutat de curand la bloc si d-na administrator a trecut si fetita de 4 ani la cheltuieli, nu stiu daca e legal. Rog un raspuns. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters72844 , utilizator 17:47, 16 August 2012
E ste cat se poate de legal... Copilul mananca, se spala, ii spalati hainele, se uita la televizor, foloseste liftul impreuna cu dvs.... deci consuma....iar consumul inseamna bani....
Acest fapt este perfect legal deoarece este luat in vedere faptul cate persoane locuiesc efectiv in imobil si nu se tine cont de criteriul varstei. In acest sens, va atasez si o opinie avizata asupra acestei chestiuni : Paraschiva Ursache, sefa Serviciului Asociatii de Proprietari - Primaria Municipiului Iasi: "In primul rind, nu presedintele asociatiei de proprietari intocmeste listele de plata, ci administratorul. Presedintele vizeaza si aproba listele de plata, dupa verificarea, in prealabil, de catre comisia de cenzori, care si contrasemneaza. O persoana poate fi trecuta la plata intretinerii numai daca locuieste intr-un apartament mai mult de 15 zile consecutiv. In momentul in care exista un referat, o declaratie data de proprietari precum ca la apartamentul respectiv locuiesc nu trei, ci patru persoane, acest referat trebuie semnat de cel putin trei persoane. Daca nu sint semnaturi si sint numai vorbe, administratorul nu are voie sa treaca in lista de plata persoane in plus. In situatia de fata, petentul are dreptul sa se adreseze in scris presedintelui asociatiei cu o contestatie, la care va anexa dovada ca persoana care a fost trecuta in plus locuieste la alta adresa - o adeverinta de la asociatia de proprietari unde a platit intretinerea. Raspunsul va trebui sa-l primeasca dupa sapte zile de la depunerea contestatiei". In cadrul HG 1588/2007, temeiul legal il gasiti aici:
SECTIUNEA a 2-a
Repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane
Art. 34. — Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care Iocuiesc in condominiu si nu
pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional
cu numarul de persoane care Iocuiesc sau desfasoara activitati In cladire in luna pentru care se calculeaza
lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru
prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiiIor comune;
colectarea deseurilor menajere, vidanjare

Sper ca v-am fost de ajutor. O zi buna!
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
ContSters72844, utilizator
Conform dispozitii in vigoare,comitetul executiv dispune impunerea la calculul cotelor de contributie a tuturor persoanelor cu domiciliul stabil in imobil sau a acelora care locuesc mai mult de 15 zile
HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;

@resciziune20,
Ceea ce ati prezentat ca fiind spus de o doamna care a fost sefa serviciului asociatii de proprietari, nu are legatura cu intrebarea. Intrebarea se referea daca la intretinere se trece un copil, adica era vorba de varsta unei persoane si nu de raspunderea adminisytratorului, a presedintelui...
Apoi, spunet ca, doamna explica acolo ca se poate ca intr-o asociatie, vecinii sa fie vigilenti si sa solicite trecerea la intretinere a mai multor persoane la un anumit apartament... Dar nicaieri in legislatie nu se prevede ca trebuie sa existe 3 proprietari care sa semneze.., apoi aiureala cu adeverinta de la alta asociatie s.a.m.d., nu este legala si nu se poate aplica. Omul poate locui la tara, la munte, la marea sau in excursie prin occident. Trebuie sa aduca adeverinte de pe acolo, de la primarul comunei, de la ciobanul din munti, ori de la aeroporturile pe care face escale!?
Iar raspunsul ce trebuie sa-l primeasca un proprietar, conform legii 230/2007 se da in 7 zile pentru contestarea sumei afisate si nu pentru orice sesizare.
Intamplator am cunoscut-o pe doamna la acest serviciu si mi-a lasat o impresie buna, dar poate ca numai cine nu munceste nu greseste, mai ales in exprimare.
Noi trebuie sa ne conducem in asociatii dupa legislatie si nu dupa sfaturile mai putin inspirate ale unor persoane, fie si cunoscatoare in domeniu.
Va multumesc pentru atentionarile de rigoare si desi prima parte a argumentarii nu am exemplificat-o corespunzator prin exemplul acelei doamne cred ca am subliniat chiar de la inceput ca nu are nicio relevanta criteriul varstei, ci a numarului de persoane care locuiesc efectiv in imobil. Scopul opiniei exprimate de respectiva doamna era de a demonstra ca administratorul este intr-adevar, persoana in masura sa intocmeasca listele de plata si pentru a ilusta ca acesta actioneaza nu in mod abuziv, ci isi indeplineste atributiile in mod legal. Dar poate ar fi trebuit sa ma opresc doar la aceasta mentiune pentru a raspunde cat mai la subiect la intrebarea formulata. Ati punctat foarte bine faptul ca legea in materie privind asociatiile de proprietari este Legea 230/2007 insa aceasta lege isi gaseste normele metodologice de aplicare prin insasi HG 1588/2007,publicată în Monitorul Oficial nr. 43 din 18.1.2008, pe care am ilustrat-o drept temei legal, Si da aveti dreptate, doar cine nu munceste, nu greseste! O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari nu accepta apometre kai kai Buna ziua, Sunt proprietar a 2 apartamente in acelasi bloc in sectorul 3, Bucuresti iar asociatia de proprietari nu vrea sa imi ia in considerare apometrele ... (vezi toată discuția)
Numar persoane prezente in apartament asociatiaproprietarilor5d asociatiaproprietarilor5d Am urmatorul caz: Intr-un apartament din bloc locuieste un batran imobilizat la pat. Copiii sai, plecati din tara, au angajat 3 persoane care lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli de intretinere impuse de asociatia de proprietari pentru un apartament nelocuit Liliabdela Liliabdela Vă rog să-mi spuneti dacă este legal să plătesc cheltuieli de intretinere (femeie de servici pt.scara blocului, lumina pe scara blocului, diverse ... (vezi toată discuția)