avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am primit al 13 salariu si bonurile de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am primit al 13 salariu si bonurile de masa

Sunt in perioada de preaviz de 20 zile(in uma desfiintarii postului cu art.65 alin.1 din codul muncii)pana in data de 26.01.2009 la o societate particulara.Nu am primit al 13 salariu(acordat tuturor salariatilor la sfarsitul lui decembrie 2008) si nici bonurile de masa corepunzatoare lunii decembrie 2008(acordate in ianuarie 2009 acordate tuturor salariatilor).
Intrebarea este daca am dreptul la aceste adaosuri la salariu(in situatia in care au fost acordate la ceilalti salariati) sau este la latitudinea conducerii societatii?
Argumentul meu este un punct din C.I.M.in care se spune ca salariatul are dreptul la egalitate de sanse si tratament.
Precizez ca aceste adaosuri nu sunt specificate in C.I.M. si nici in contractul colectiv de munca incheiat la nivel national.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:16, 16 Ianuarie 2009
Pe perioada preavizului aveti aceleasi drepturi si obligayii ca orice salariat, asa ca beneficiati si de al 13 salariu si de bonutile de masa. Daca nu vi se dau urmeaza ca dupa ce inceteaza raportul de munca sa actionati in judecata angajatorul potrivit art. 283 din codul muncii.
Puteti ,va rog, sa-mi precizati care articole din lege imi dau argumente pentru actionarea in judecata a angajatorului in acest caz si care este termenul limita pentru a face acest lucru(la art.283 din codul muncii apar doua termene:30 zile si 3 ani).
Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator.
In speta, cererea adresata Tribunalului judetean in a carei raza teritoriala aveti domiciliul va fi introdusa in termen de 3 ani intrucat obiectul acesteia se refera la drepturi salariale neacordate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime jevelson jevelson Este un angajat care primea conform CCM 2007-2010 spor de vechime de 5% din anul 2007. In Ianuarie 2008 acest spor i s-a majorat la 15% pentru ca persoana in ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa ma plateasca alexandra_aghion alexandra_aghion Buna, am o problema si am nevoie de un sfat. Acum 5 zile mi-am dat demisia de la locul de munca pt ca nu mi-am primit salarul la data trecuta in contractul de ... (vezi toată discuția)
Salariu compensator bvr bvr Buna ziua! Doresc sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea problema: In cazul deciziei de concediere pentru motive neimputabile salariatului in care ... (vezi toată discuția)