Sesizati politia printr-o plangere impotriva autorului.
Se vor lua masuri imediate prin politia de proximitate.
Daca se vor constata incalcari ale legislatiei cu privire la dreptul la demnitate,lezarea imaginii publice si sociale,vor fi aplicate prevederile Constitutia Romaniei - Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale-TITLUL II-Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale
CAPITOLUL II-Drepturile si libertatile fundamentale-ARTICOLUL 22 - Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica-ARTICOLUL 23 - Libertatea individuala-ARTICOLUL 26 - Viata intima, familiala si privata-ARTICOLUL 29 - Libertatea constiintei-ARTICOLUL 31 - Dreptul la informatie-
si in special-
ARTICOLUL 51 - Dreptul de petitionare
(1) Cetatenii au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice prin petitii formulate numai in numele semnatarilor.
(2) Organizatiile legal constituite au dreptul sa adreseze petitii exclusiv in numele colectivelor pe care le reprezinta.
(3) Exercitarea dreptului de petitionare este scutita de taxa.
(4) Autoritatile publice au obligatia sa raspunda la petitii in termenele si in conditiile stabilite potrivit legii.
ARTICOLUL 52 - Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica
(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.
(2) Conditiile si limitele exercitarii acestui drept se stabilesc prin lege organica.
(3) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.
Respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane in reglementarea Noului Cod Civil -sunt drepturi indisolubil legate de existenta insasi a fiintei umane si se circumscriu ideii generale de "drepturi ale personalitatii".
Potrivit art. 71 NCC, orice persoana are dreptul la respectarea uneia dintre cele mai importante libertati ale fiintei umane: viata privata. Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75 NCC . Este, de asemenea, interzisa utilizarea, in orice mod, a corespondentei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum si a informatiilor din viata privata a unei persoane, fara acordul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75 NCC 5. Articolul mentionat privitor la viata privata reprezinta o transpunere a dispozitiilor art. 8 CEDO.
In cuprinsul art. 71, NCC are in vedere, lato sensu, un "teritoriu" intim, privat, cu privire la care orice fiinta umana are drepturi exclusive si cu privire la care nu doar NCC, dar si Constitutia si CEDO interzic imixtiunile nejustificate.
Notiunea de "viata privata" include asadar, urmatoarele: domiciliul, corespondenta, imaginea, mediul inconjurator6 , viata cotidiana, conjugala, sanatatea, prieteniile, petrecerea timpului liber, aspectul privat al muncii profesionale etc. Curtea Europeana a stabilit ca viata privata poate suferi restrangeri sub aspectul protectiei atunci cand este vorba despre o persoana care pune in contact, in mod volitiv si constient, viata sa personala, privata, cu cea publica (de exemplu, vedetele sau politicienii), rezultand o linie sensibila intre dreptul la libera exprimare, pe de o parte si cel privind viata privata, pe de alta parte7.
Pe langa limitele generale la care face referire art. 75 NCC, exista situatii speciale reflectate in reglementare, care limiteaza caracterul absolut al dreptului la viata privata.
Sper sa va fie de folos aceste informatii !
Succes!
Prin Legea 287 din 17 iulie 2009 privind Codul Civil, la 1 octombrie i2011 a intrat in vigoare si Legea pentru punerea in aplicare a acestuia
Avand in vedere complexitatea situatiei cu care va confruntati,este de preferat ca actiunea /plangerea sa fie redactata de persoana specializata care sa poata analiza competent toate probele pe care le detineti si care sa fie de asa natura invocate incat ,in final concluziile si solutia procurorului sa va fie favorabile dvs
Va salut cu respect. Am mai trecut cu procurorii prin asa ceva, am facut plingeri si lor li s-au parut "mizilicuri" ca deh, la Romania, pina nu mori (si uneori nici atunci) nu ti se face dreptate sau nu ti se da atentie... ca deh, fiecare face dupa cum il taie capul (si educatia de la ma-sa), nu dupa lege. Dumnelor li s-au parut nimicuri... Asta e problema majora la Romania, ca nu se respecta legile si fiecare interpreteaza si comenteaza. Asta e o ... lalaiala de justitie. De aceea, voi face actiune la judecatorie, m-am saturat de politie si de procurori, sunt o apa si un pamint si de cele mai multe ori sunt prieteni cu golanii, nu am incredere deloc in ei.