avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... despagubire a unui accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

despagubire a unui accident de munca

buna!am avut un accident de munca saptamana trecuta in urma unei aprinderi de gaze instantanee am fost ars pe fata si pe mana.in principiu nu era declarat nici un pericol la operatia pe care o faceam in nici un fel inflamabil.practi am executat o operatie de mutare a unor deseuri dintr un recipient in altul.deseurile erau catalogate ca epuizate, si totusi au luat foc . . . ..intrebarea mea este daca am dreptul sau daca e bine sa negociez cu patronul despagubiri intrucat nu sa anuntat acc de munca
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:21, 19 August 2012
Ca sa fie accident de munca tr sa detineti un certificat medical care sa ateste ca in urma evenimentului ati suferit o incapacitate temporara de munca de cel puţin 3 zile calendaristice consecutive.
ART. 2 pct. 5. accident care produce incapacitate temporara de munca (ITM) - accident care produce incapacitate temporara de munca de cel puţin 3 zile calendaristice consecutive, confirmata prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente medicale, potrivit prevederilor legale;

Deasemenea e de preferat ca la medicul care v-a acordat ingrijirea medicala si concediul medical sa-i fi declarat ca v-ati accidentat la locul de munca pt ca pe certificatul medical sa fie inscris codul 03 (accident de munca) astfel angajatorul nu poata sustine ca nu a stiut de ce aveti CM, in cazul acesta avand obligatia sa va ia o declaratie din care sa reiasa imprejurarile in care v-ati accidentat.
ART. 134
(1) In cazul in care un lucrator prezinta un certificat medical cu cod "accident de munca", angajatorul care şi-a asumat atribuţiile in domeniul securitaţii şi sanataţii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie va solicita acestuia o declaraţie scrisa privind data, locul, modul şi imprejurarile in care s-a produs evenimentul in urma caruia s-a accidentat.
(2) In baza declaraţiei prevazute la alin. (1) şi in funcţie de data, locul, modul şi imprejurarile producerii evenimentului, angajatorul care şi-a asumat atribuţiile in domeniul securitaţii şi sanataţii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie va comunica şi cerceta evenimentul sau, in situaţia in care evenimentul prevazut la alin. (1) nu a avut loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu ori in timpul şi pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu şi invers, va arhiva declaraţia originala impreuna cu o copie a certificatului medical.

Daca angajatorul nu a anuntat evenimentul la ITM poate sa fie sanctionat cu o amenda intre 3500 si 7000 de lei cu posibilitatea platii a 1750 lei in 48 de ore.
Din ce cunosc eu negocierele de tipul asta au dus in final la concedierea salariatului chiar daca in prima faza a obtinut ceva de la angajator.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2012
inspectorSSM, utilizator
Puteti anunta dvs. ITM de producerea evenimentului. Este sfatul corect.
Pana la concedierea dvs. ulterioara (caz foarte posibil) puteti fi tracasat cu neplatacontravalorii prestatiilor medicale, platite initial de dvs., eventual cu neplata sau plata partiala a unui concediu medical, etc., in ciuda tuturor "negocierile" dvs. cu patronul.
Un document scris va fi respectat cu siguranta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cu probleme dibella dibella In timpul concediului medical am plecat din tara si m-au depistat. Este vorba de o fractura la picior, anuntat ca accident pe drumul spre serviciu. M-au cautat ... (vezi toată discuția)
În timpul concediului de odihnă mi-am sucit glezna și nu mai ... mitabiciclista mitabiciclista În timpul concediului de odihnă mi-am sucit glezna și nu mai puteam sa pun piciorul în pământ și sa calc.De la urgență camera de garda am primit 5 ... (vezi toată discuția)
Accident (in afara programului de munca) ... bluereapper94 bluereapper94 Buna ziua, Daca am avut un accident (inafara programului de munca) si am primit concediu medical de 3 zile, angajatorul meu are vreo obligatie? Trebuie ... (vezi toată discuția)