În timpul concediului de odihnă mi-am sucit glezna și nu mai puteam sa pun piciorul în pământ și sa calc.De la urgență camera de garda am primit 5 zile de concediu medical.La revenirea la muncă cei de la SSM vor să dau o declarație despre cum s-a produs accidentul.Nu are legătură cu munca,eram în timpului concediului de odihnă, despre ce poate fi vorba cu această declarație?
Eu zic ca este ok ceea ce va cer.
Spuneti doar ca evenimentul la care se face referire in declaratie ( ranirea piciorului) nu a intervenit in timpul cat va aflati la munca sau datorita activitatilor desfasurate la munca, ci in Concediul de odihna.
Este o simpla procedura, daca trece un inspector ITM pe la firma si va vede cu piciorul in ghips/schiopatand... o sa intrebe ce sa intamplat...
Respectiva procedura poate fi mentionata in ROI al firmei si trebuie aprobata de catre angajator. Procedura are legatura cu plata concediului medical in conditiile in care lucratorul era in CO. Puteati sa nu depuneti spre plata la angajator certificatul de concediu medical. Prin CM dvs. ati intrerupt CO.
Astfel de cazuri au dus uneori la anchete ale ITM dupa ce s-au primit sesizari in care se mentiona altceva, un motiv care putea duce la inregistrarea unui accident de munca.
Au ramas pe "vechi", in fosta legislatie exista cerinta ca la prezentarea unui certificat medical cu codul "urgenta medico chirurgicala" sa se ia o declaratie scrisa privind data, locul, modul si imprejurarile in care s-a produs evenimentul in urma caruia s-a accidentat. lucratorul.
In prezent aceasta obligatie se refera doar in cazul in care un lucrator prezinta un certificat medical cu cod "accident de munca".
Art. 134 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006.
(1) In cazul in care un lucratorprezinta un certificat medical cu cod "accident de munca", angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie va solicita acestuia o declaratie scrisa privind data, locul, modul si imprejurarile in care s-a produs evenimentul in urma caruia s-a accidentat.
(2) In baza declaratiei prevazute la alin. (1) si in functie de data, locul, modul si imprejurarile producerii evenimentului, angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie va comunica si cerceta evenimentul sau, in situatia in care evenimentul prevazut la alin. (1) nu a avut loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu ori in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers, va arhiva declaratia originala impreuna cu o copie a certificatului medical.