avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCILIEREA IN CAZUL LITIGIILOR DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCILIEREA IN CAZUL LITIGIILOR DE MUNCA

Vreau sa stiu daca o fosta salariata care a prejudiciat societatea cu o suma de aproximativ 20.000 de lei si careia i s-a facut plangere penala pentru fals material si delapidare, iar societatea s-a constituit parte civila in cazul actiunii penale, trebuie conciliere?
Litigiul nu a putut fi solutionat din cauza lipsei de comunicare a institutiilor statului (ma refer la IPJ si Spital)!!!!
Potrivit art. 720 ind. 1 din C. de pr. civila, numai in cazul actiunile in materie comerciala evaluabile in bani trebuie ca in prealabil sa fie facuta concilierea.
Plangerea a fost facuta in anul 2009 septembrie, avem angajament de plata, fosta salariata a recunoscut in scris fapta, dar de atunci pana in prezent suntem tinuti pe loc, de diverse motive care nu tin de noi!
M-am gandit sa fac actiune civila separat pentru recuperarea daunei patrimoniale, pentru ca daca trec 3 ani, se prescrie dreptul la actiune!!!
Am voie sa fac acest lucru, stiut fiind faptul ca dosarul penal nu este incheiat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Flaviusela , utilizator 21:13, 19 August 2012
Nu puteti deschide actiune si in civil, oricum chiar daca ati deschide va fi tinuta in loc de actiunea penala. Daca societatea este parte in procesul penal, prescrierea este intrerupta.
Asa cum ati precizat concilierea directa prevazuta de art. 720 indice 1 C.pr. civ. se aplica numai litigiilor de natura comerciala nascute intre profesionisti (un salariat nu este un profesionist in sensul art. 720 indice1 C.pr.civ.)

@ 2810103270013

Trebuia promovata o actiune avand ca obiect angajarea raspunderii patrimoniale a salariatei respective pentru prejudiciu cauzat .. in acest caz , este vorba despre un litigiu de munca care este scutit de plata taxelor judiciare.

Potrivit art.254 C.mun. , salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Actiunea trebuie promovata in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune ...
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc de ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum actionez in instanta un fost angajat- gestionar CristescuD CristescuD Concret, a iesit lipsa gestiune. Ce fel de actiune sa ii facem si care instanta este competenta. Taxa de timbru se plateste la valoarea esmata a prejudiciului? ... (vezi toată discuția)
Cerere de chemare in judecata cosmin_horia cosmin_horia Am nevoie de un mic ajutor in vederea intocmirii unei cereri de chemare in judecata. Ideea e ca doresc sa chem in judecata un srl. In 2009 am semnat un ... (vezi toată discuția)
Model conciliere prealabile Cristianna Cristianna Buna ziua!As dori un model de conciliere prealabila,pentru o actiune in pretentii comerciala.De asemenea as mai avea urmatoarea intrebare:cum fac dovada in ... (vezi toată discuția)