avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... concediere administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

concediere administrator

Buna ziua tuturor,

Am si eu o intrebare la o situatie destul de dificila. Un conflict vechi intre noul Presedinte si Administrator vechi de 8 ani , mai pe inteles i-a luat administratia cand fusese propus datorita faptului ca a lipsit din tara o luna si jumatate in 2004. Revine ca Presedinte in 2012 si iata ce face: Il concediaza in baza art 65 (1) din Codul Muncii sub pretextul desfiintarii postului de contabil. Administratorul a fost angajat cu CIM in care a trecut in contract meseria pe care o presta de Contabil. Administratorul avea si certificat de atestat de la INA pentru a putea presta functia de administrator si a lucrat in partida simpla(administratorul indeplineste si functia de contabil si casier) Dupa 3 zile a angajat alt Administrator...pe un post desfiintat.

Este legal ceea ce a facut presedintele sau nu? Daca nu , ce se poate face si unde se poate rezolva aceasta problema?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 20 August 2012
Presedintele asociatiei de proprietari este reprezentantul legal al asociatiei de proprietari
Deciziile dispuse in cadrul asociatiei de proprietari , pot fi anulate ,fie de catre presedinte,fie de catre instanta de judecata,care detine autoritatea si competenta sa se pronunte daca masura dispusa de presedinte este sau nu legala
Citind scurta poveste a celor doi, problema este rezolvata. Daca proprietarii l-au ales pe unul presedinte inseamna ca au incredere in el. Angajarea si eliberarea din functie a salariatilor nu mai este treaba adunarii generale ci a comitetului reprezentat de presedinte.
Sigur ca administratorul (contabil) poate sa reclame la ITM, sa solicite verificarea legalitatii desfacerii CIM..., sa-l dea in judecata pe presedinte si/sau tot comitetul executiv... Adica certuri si neintelegeri in toata asociatia pentru ca proprietarii se vor imparti in tabere.
Si cine castiga sau ce castiga? Nimeni nu castiga si toata lumea pierde.
Asa administratorul sa caute alte asociatii unde sa muncesca (noi cautam de o luna si jumatate administrator), pentru ca si daca i-ar obliga cineva (ITM-ul sau judecatorul) sa lucreze impreuna, nu s-ar mai putea. Nu s-ar intelege si proprietarii ar avea numai de pierdut.
Codul muncii spune astfel:

Art. 65. - Concedierea pentru motive obiective
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Daca administratorul a fost concediat din motive obiective, aceste motive trebuia sa se regaseasca in documentul care a stat la baza acestei concedieri.
Or, niciun motiv nu este real si serios cand dupa trei zile infiintezi postul inapoi si angajezi pe el o alta persoana.
Aici si in acest caz seamana cu o ilegalitate pe baze subiective. Administratorul poate da asociatia in judecata pentru concediere ilegala. Conflictele de munca se judeca cu celeritate si e posibil sa aiba castig de cauza. Revenirea administratorului pe functia avuta inainte de concediere ar fi normala, iar munca si-ar putea-o desfasura in termeni civilizati fara implicarea "hachitelor" personale.
Codul Muncii nu are cuprins in el motive sau motivari de ordin subiectiv si angajarile nu trebuie sa presupuna cu dinadinsul simpatii personale.

In asociatiile de proprietari inca nu ne-am invatat sa folosim angajatii cu CIM, nu ne-am invatat cu atat mai mult sa respectam CM. Ni se pare complicat sa ne luam in serios, cand am putea sa facem din asociatii cumetrii care ne sunt mai "folositoare".
Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
elga50, moderator
ITM-ul nu are astfel de competente ... verificarea legalitatii unei decizii de incetare a raportului de munca cade in sarcina instantelor de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte asociatie pe post de casier Corinaaa Corinaaa Presedintele are dreptul sa emita si sa incaseze chitante platite de proprietari? (vezi toată discuția)
Raport de munca intr-o asociatie de locatari Cornel  Vasile Cornel Vasile Problema care s-a pus in ultima vreme institutiile abilitate este daca [b]o asociatie de locatari [/b]poate incheia sau nu contracte individuale de munca ... (vezi toată discuția)
Care ar fi rezolvarea? mira55 mira55 Sant cenzor la o asociatie de proprietari. La data de 13.09.2011, ca urmare a hotararii comitetului executiv, presedintele a emis o decizie de concediere a ... (vezi toată discuția)