avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... luarea in evidenta fiscala a certificatui de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

luarea in evidenta fiscala a certificatui de mostenitor?

acum 2 ani am facut succesiunea dupa tata. am primit un certificat de mostenitor. in baza acestuia si a altor documentelor detinute de catre alti mostenitori s-a facut un act de dezmembrare si contract de partaj voluntar pentru niste terenuri arabile cu celelalte rude din partea tatalui.

terenul era dat in arenda inca din timpul vietii tatalui nostru iar acum noul contractul de arenda si contractul de partaj voluntar sunt inregistrate la primaria unde este inregistrat terenul arabil, teren pentru care platim impozit la administratia financiara.

anul asta s-a reinnoit contractul de arenda ptr ca s-a abrogat legea arendarii 16/1994, ocazie cu care am "recitit" si certificatul de mostenitor unde se preciza ce parti revin, etc,etc.
nu am prea cascat ochii sa citesc cum trebuie certificatul de mostenitor, citindu-l din doi in patru, iar acum am constatat ca la sfarsitul acestuia exista boldat si subliniat un aliniat conform caruia "Mostenitorii au obligatia de a se prezenta la organul fiscal competent si a depune un exemplar al prezentului inscris, in vederea luarii in evidenta fiscala, in termen de 30 de zile de la data eliberarii acestuia".

bineinteles ca nu am depus niciun exemplar cum scrie in certificat considerand, probabil eronat, ca daca platim impozitul ptr ce am mostenit in urma succesiunii, ca suntem in regula cu inregistrarea la "organul competent" si ca nu mai avem alte obligatii.:)

intrebarile sunt urmatoarele:
1. mai trebuie sa merg la "organul fiscal competent" sa depun un exemplar din certificatul de mostenitor? care este "organul " unde trebuie depus certificatul, cel unde am domiciliul sau cel unde deja sunt inregistrate contractele de arenda/partaj?
2. pot primi vreo amenda ptr ca nu am inregistrat certificatul in termenul de 30 zile asa cum este stipulat in certificat?
3. daca platim deja de 2 ani impozit ptr obiectul succesiunii mai trebuie depus certificatul de mostenitor la "organul fiscal competent" considerand ca acesta este "luat in evidenta fiscala"?
Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:22, 20 August 2012
Trebuie sa mergeti la Primaria unde este arondat terenul pentru a schimba rolul fiscal cu certificatul de mostenitor. Nu platiti amenda, insa trebuie schimbat rolul fiscal.
E posibil sa va dea amenda dar tot veti ajunge acolo candva...
E posibil si sa nu va dea amenda.
am schimbat rolul fiscal pe numele nostru (al meu si al fratelui meu) la primaria unde se afla inregistrat terenul inca de acum 2 ani.
eu ma gandeam ca certificatul de mostenitor trebuie depus la organul fiscal si competent unde avem fiecare domiciliul.
atunci cred ca este in regula si nu mai trebuie sa imi fac griji cu organul competent.
Multumesc ptr raspunsuri. Have a nice day!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe teren Claudia F. Claudia F. Buna ziua ! Situatia mea se prezinta in felul urmator : In urma decesului mamei in 2002, a ramas o mostenire cuprinzand o suprafata de teren agricol ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor gresit MISCHU MISCHU Buna ziua, Unul din bunurile inscrise in masa succesorala din certificatul de mostenitor dupa tatal meu este trecut gresit. Tatal meu impreuna cu fratele lui ... (vezi toată discuția)
Arenda pamant toganmihaita toganmihaita Am urmatoarea problema.Un teren arabil, pe o succesiune nedesbatuta,apartinand unuia din mostenitori,dat in arenda de un alt mostenitor ,intrucat respectivul ... (vezi toată discuția)