avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dreptul de retentie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dreptul de retentie

in cazul in care beneficiarul nu achita facturile restante , conform contractului , am dreptul sa retin bunurile pana la achitarea integrala
dar daca nu achita deloc pot cere instantei incuviintarea vanzarii bunurilor retinute in contul facturilor neachitate ?
Cel mai recent răspuns: ENGFULL , utilizator 08:04, 19 Ianuarie 2009
Nu prea aveti dreptate.Dvs. aveti calitate de locator si nu locatar (care poate sa invoce/solicite dreptul de retentie)
Art. 1444 C.civ., prevede:" Arendasul ori locatarii nu pot fi dati afara mai inainte de a fi dezdaunati de catre locator, iar cand acesta nu o face, de catre cumparator".
Poate detaliati putin...

Av. Cermak Iuliana
Nu puteti retine marfa, odata cu facturarea se transmite si dreptul de proprietate asupra marfurilor.
Invocaţi excepţia de neexecutare a contractului.

Dacă datoria debitorului dumneavoastră este în legătură cu lucrul pe care vreţi să-l reţineţi, puteţi invoca şi dreptul de retenţie.

Liviu S.Bordaş
da , bunurile retinute sunt in legatura cu ceea ce-mi datoreaza debitorul - mai exact eu am produs ceva pt el in baza unui contract , intrucat el nu a achitat facturile anterioare ,am refuzat sa-i mai livrez produsele - ultimele confectionate .
exceptia o pot invoca atunci cd cere el livrarea , dar daca nu cere nici livrarea , nici nu achita , cum pot invoca pe cale principala incuviintarea instantei sa vand bunurile retinute ,,,,,,in contul facturilor restante

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care-i treaba cu dreptul asta de retentie? hopeless1 hopeless1 mi s-a spus ca prea multe in literatura de specialitate nu prea se spune despre acest drept ca tot sa mai traga de timp dupa cate vad....partea adversa imi ... (vezi toată discuția)
Falimentul si garantia mobiliara ENGFULL ENGFULL cum trebuie procedat in cazul in urmatoarea speta debitorul este declarat in faliment creditorul are facturi emise si neincasate de 70.000 Euro , pentru ... (vezi toată discuția)
Este legal? zoli67 zoli67 locuim in chirie .si in anul 2009 10 26 propritarul ne-a dat afara din locuinta si ne-a oprit bunurile noastre .nu stiu daca este legal pt200euro opresti ... (vezi toată discuția)