Buna-Ziua! As dori sa eu o informatie :recent am fost disponibilizat la firma unde lucram ,am intrat in somaj,dar cu data cand am intrat in somaj, si mi s-a facut in acelasi timp si contract de munca pe 1 luna cu aceeasi data,avand un salariu de 335 ron.(vroiam sa ajut pe cineva la o firma de transport(pt eliberare Licenta Transport))-crezand ca este contract de colaborare.La somaj mi s-a comunicat ca pt luna aceea trebuie sa returnez banii inapoi,dar si ca pierd somajul,deoarece nu am anuntat in termen de 60 zile de la inchiderea contractului.Prin urmare Administratorul firmei nu mi-a platit nici o contributie la somaj si nici nu am fost platit pe aceasta perioada nici un ban.Pot sa-l dau in judecata?ce castiguri as avea ?
Precizati daca v-a incetat sau nu acest ultim contract individual de munca (CIM).si cu ce articol din Codul muncii (cititi in decizia de incetarea a CIM).
da ,a fost incheiat (a fost pe perioada determinata de 1 luna) de pe 30.05-29.06.2012
iar eu am fost anuntat de la somaj ca figurez cu contractul de munca deabia in luna August ,sistandu-l pe motiv ca nu am anuntat in termen de 60 zile.In contract scrie ca activitatea se desfasoara potrivit Legii nr 31/1991 si prevederile prezentului C.I.M se completeaza cu dispozitiile Legii nr 53 /2003
Insa nu mi s-a dat nici un ban din contract(335 ron),si am pierdut si Somajul.Pot sa-l dau in judecata pe administrator?
1. Incetarea CIM pe perioada determinata la data expirarii sale va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca veti 12 luni cotizate la somaj din ultimele 24 de luni.
2. Problema este ca va trebui sa aveti alte 12 luni stagiu de cotizare la somaj deoarece ati fost inregistrat la Agentia de Somaj si nu ati anuntat la timp ca ati incheiat un nou CIM.
3. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
4. Pentru celelalte probleme cu angajatorul faceti mai intai o sesizare la ITM si daca nu se rezolva atunci puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Am dreptul la somaj?
viu
Anul trecut in octombrie am fost disponibilizata de la o firma. Mi-am depus dosarul de somaj in noiembrie, avand dreptul de somaj 9 luni. In februarie anul ... (vezi toată discuția)