avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

daca tatal biologic al copilului nu "vrea" sa plateasca pensia alimentara si asta se intampla de 2 ani, pt.copilul de 9 ani cum se pot recupera banii astia din urma si unde trebuie sa te adresezi si cu ce acte?
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 17:10, 23 August 2012
Singura explicatie pentru care societatea unde lucreaza tatal minorului va vireaza mai putin decat a stabilit instanta, poate fi faptul ca mai exista si alte popriri pe salariu. Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

In Codul de Procedura Civila la art 563 ordinea de preferinta la distribuirea sumei poprite este urmatoarea:

a) creantele reprezentand cheltuieli de judecata, pentru masuri asiguratorii sau de executare silita, pentru conservarea bunurilor al caror pret se distribuie, precum si orice alte cheltuieli facute in interesul comun al creditorilor.
b) creantele reprezentand salarii si alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru intretinerea si ingrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporara de munca, prevenirea imbolnavirilor, refacerea sau intarirea sanatatii, ajutoarele de deces, acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii;
c) creantele rezultand din obligatia de intretinere, alocatii pentru copii sau obligatia de plata a altor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
d) creantele bugetare provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
e) creantele rezultand din imprumuturi acordate de stat;
f) creantele reprezentand despagubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice prin fapte ilicite;
g) creantele rezultand din imprumuturi bancare, din livrari de produse, prestari de servicii sau executari de lucrari, precum si din chirii sau arenzi;
h) creantele reprezentand amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
i) alte creante.


Puteti apela la plangerea penala pentru abandonul de familie dar asa cum spune colega mea gi_jane2 mai sus, puteti sa va aflati in situatiile descrise de ea.
In cazul meu, instanta nu a pus din oficiu poprire pe salariu, desi exista adeverinta de salariu adusa la dosar si stabilita o suma de plata, pe care "tatal" o trimite lunar, insa doar jumate, considerand ca este indestulatoare.
Acum sunt in procedura de executare silita, dar dureaza, si voiam sa stiu daca pot face si o plangere la politie, pentru a-l "sensibiliza" pe tatic sa plateasca atat cat a stabilit instanta, nu cat doreste dumnealui.
Nu se pune problema veniturilor prea mici, caci salariul este unul foarte mare, iar pensia reprezinta in acest moment mai putin de 1/6.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
adi_2010, utilizator
apropos de acest subiect, daca se dovedeste ca tatal nu a platit cu reacredinta si se demonstreaza abandonul de familie (am un caz similar, fostul luand bani in strainatate in numele copilului...fara sa-i dea copilului), are influenta asupra programului de vizita ?? adica se poate restrange ?
Personal, nu cred. Mai ales din tot ce am citit pe acest forum, de doi ani de cand ma aflu eu in proces.
Programul de vizita poate fi micsorat daca se dovedeste ca nu este in interesul copilului (este maltratat, nu este bine ingrijit, etc.).

Poate exista insa o solutie si un avocat cu experienta va poate ajuta.
Pt adi_2010

In cazul meu, instanta nu a pus din oficiu poprire pe salariu


In speta dv., instanta nu a dispus din oficiu poprire pe salariu, deoarece poprirea se dispune de catre instanta de fond, iar in cazul actiunilor ce au ca obiect pensia de intretinere instanta de fond este Judecatoria.
Dupa cum ati mai specificat, la Judecatorie debitorul a declarat ca nu lucreaza si v-a propus suma de 500 lei cu care dv ati fost de acord. Avand in vedere faptul ca debitorul nu lucra, instanta de fond, Judecatoria, nu avea cum sa dispuna din oficiu infiintarea popririi deoarece nu avea unde trimite adresa.

desi exista adeverinta de salariu adusa la dosar si stabilita o suma de plata


Suma de plata la care dv faceti referire, respectiv pensia in cuantum de 1000 lei si adeverinta de salariu exista la dosarul dv in apel, iar instanta ce a schimbat suma datorata ca obligatie de intretinere, respectiv Tribunalul, nu avea cum sa dispuna din oficiu infiintarea popririi, deoarece in speta dv nu este instanta de fond.
Pe de alta parte, Judecatoria nu are de unde sa stie ce s-a intamplat mai departe in acel dosar, dosarul se va intoarce la Judecatorie abia dupa epuizarea cailor de atac.


am o decizie pentru o pensie de intretinere, investita cu formula executorie, am apelat si la un birou de executari silite care a inaintat instantei o cerere de infiintare poprire, timp in care, insa, mi se plateste doar o parte din pensie,


Executorul nu trimite instantei cerere de infiintare a popririi, ci cerere de incuviintare a executarii silite, fara de care nu poate trece la executarea propriu-zisa. De regula, astfel de cereri primesc termene scurte. Dupa ce obtine hotararea de incuviintarea a executarii silite, executorul va trimite poprirea direct tertului poprit. Abia dupa ce tertul poprit si nu isi indeplineste obligatia de a retine si vira suma datorata, executorul poate solicita instantei validarea porprii. Dar, pana la infiintarea popririi, debitorul va plateste atat cat scrie in hotararea instantei de fond respectiv cei 500 lei.

Intr-un final, daca tertul poprit nu poate retine si vira suma de 1000 lei, va trebui sa aveti in vedere posibilitatea ca debitorul sa aiba mai multe popriri, iar distribuirea lor se face in ordinea prevazuta de art. 563 cod pr. civ.

Alte discuții în legătură

Se pot prescrie ratele de credit in perioada de executare? eagle_free eagle_free Buna ziua. Daca spre exemplu o persoana este in stadiul de executare silita asupra a 2 imprumuturi restante si are poprire pe contul cu salariu, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Retineri din salar natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua, am o intrebare... am un angajat cu un venit net de 1559 lei pana acum platea pensie alimentara 25% din venit net dar azi ia mai venit o poprire pe ... (vezi toată discuția)
Poprire adrianrus25 adrianrus25 Buna ziua, va rog daca aveti o experienta asemanatoare cu cea cu care ma confrunt acum sa-mi dati un raspuns. Unui angajat divortat si tata a 3 copii, i se ... (vezi toată discuția)