avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi-a acceptat demisia dar nu-mi da Cartea de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi-a acceptat demisia dar nu-mi da Cartea de Munca

Buna ziua,
Am un vecin prieten care nu are calculator si m0a rugat sa-l ajut intr-o problema. A lucrat la o firma de constructii cu carte de munca si la un moment-dat a gasit alt loc de munca cu conditii mai bune. A vorbit cu patronul firmei, si-a scris demisia care i-a fost acceptata dar documentul a ramas la firma. Cum cartii de munca de munca se recupereaza dupa circa 20 de zile de la data demisiei, prietenul meu a inceput lucrul la o alta firma (tot de constructii). Dupe cele 20 de zile patronul de la firma veche nu a mai vrut sa-i dea cartea de munca. La noul loc de munca a fost tinut o luna fara aceasta carte de munca dupa care nu a mai fost primit fara carte de munca. Au trecut aproape trei luni de zile de la data demisiei iar patronul firmei vechi nu vrea sa-i dea cartea de munca. Zilele trecute prietenul meu a primit o adresa de la firma veche ca sa se prezinte la lucru. Cum se poate rezolva aceasta divergenta???
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 21:27, 19 Ianuarie 2009
Buna ziua,

problema se poate rezolva . Este bine ca mai intai sa se faca o notificare prin care sa se solicite Cartea de Munca. daca nu se da curs atunci se rezolva in 2 -3 luni la instanta.

av. Boncu
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de munca completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Potrivit Decretului nr. 92/1976, carnetul de munca este act personal si nu poate fi retinut decat de organele de cercetare penala!
Sa faca o cerere scrisa catre angajator, prin care solicita eliberarea carnetului de munca, daca aceasta nu primeste raspuns favorabil sa sesizeze ITM-ul in vederea solutionarii situatiei de fapt.
Va multumesc pentru toate aceste sfaturi competente.
Tinand cont de divergenta care exista intre patron si vecinul meu cred ca ii este greu sa vecinului sa mearga la firma patronului. Am lucrat la o firma privata unde patronul ii lua in suturi si pumni pe angajati cand veneau sa-i ceara cartea de munca.
Cred ca cel mai bine este sa mearga la inspectorul de la ITM cu o cerere scrisa unde sa spuna toata situatia si sa solicite cartea de munca (pentru ca CM acolo este). Nu stiu cum ar putea sa figureze in acte vecinul meu pe perioada cat alipsit (circa trei luni).
Mai am o intrebare: Decretul 92/1976 mai este valabil? (tinand cont de raporturile de munca de atunci si de faptul ca era alta perioada istorica).

Alte discuții în legătură

Se desfiinteaza itm-ul ? me.elena me.elena Buna seara Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca bonicol bonicol o societate are obligatia de a returna cartea de munca fostilor anagajati? in urma demisiilor a trei salariati, dupa incheierea cartilor de munca la i.t.m., ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca creanga cristina creanga cristina In momentul in care imi dau demisia fie ea cu preaviz sau prin demisie ,vreau sa stiu si eu cat dureaza pana mi se va elibera cartea de munca asta in ... (vezi toată discuția)