Buna ziua,
Am un vecin prieten care nu are calculator si m0a rugat sa-l ajut intr-o problema. A lucrat la o firma de constructii cu carte de munca si la un moment-dat a gasit alt loc de munca cu conditii mai bune. A vorbit cu patronul firmei, si-a scris demisia care i-a fost acceptata dar documentul a ramas la firma. Cum cartii de munca de munca se recupereaza dupa circa 20 de zile de la data demisiei, prietenul meu a inceput lucrul la o alta firma (tot de constructii). Dupe cele 20 de zile patronul de la firma veche nu a mai vrut sa-i dea cartea de munca. La noul loc de munca a fost tinut o luna fara aceasta carte de munca dupa care nu a mai fost primit fara carte de munca. Au trecut aproape trei luni de zile de la data demisiei iar patronul firmei vechi nu vrea sa-i dea cartea de munca. Zilele trecute prietenul meu a primit o adresa de la firma veche ca sa se prezinte la lucru. Cum se poate rezolva aceasta divergenta???
Va multumesc pentru raspuns.
Daca carnetul de munca se afla la ITM, atunci il poate ridica titularul acestuia sau imputernicitul lui ori delegatul societatii de unde a fost angajat.
Daca carnetul de munca se afla la societate si aceasta refuza eliberarea lui, inspectorii ITM vor constata faptul carnetul de munca nu a fost inmanat fostului angajat la incetarea activitatii si vor da angajatorului un termen pentru a-i restitui carnetul de munca. In caz contrar, angajatorul este pasibil de sanctiunea prevazuta de Legea nr.108/1999 la art.21
Revin cu unele completari la subiectul in discutie.
Prietenul meu si-a depus demisia pe 13 Septembrie 2008. Motivul principal al demisiei este faptul ca patronul achita salariile cu mari intarzieri (adica nu prea platea salariile). Firma de constructii are sediul acasa la patron. Demisia i-a fost inmanata patronului, care i-a acceptat-o si documentul a ramas la patron. Prietenul meu a inceput activitatea la alta firma Dupa circa 20 de zile prietenul meu a trecut pe la firma veche sa ridice cartea de munca. Probabil acolo nu se ma regasea vechea demisie a fost nevoit sa mai scrie o demisie pe data de 17 Octombrie 2008. Aceasta a ramas deasemenea fara urmari. Prietenul meu a dat telefon la ITM Ilfov si avorbit cu i d-na nspector care se ocupa de firma respectiva care i-a spus ca se va interesa de cazul respectiv.S-a ajuns in preajma sarbatorilor de iarna si totul a stagnat. Saptamana trecuta (12-17 Ianuarie 2009) prietenul meu a primit prin posta un plic de la firma in cauza prin care i se cerea sa se prezinte pe data de 19 Ianuarie 2009 le sediul firmei (acasa la patron), s-ar subintelege ca este solicitat pentru inceperea lucrului. In cursul zilei de 19 Ianuarie 2009 am dat telefon la ITM Ilfov si am vorbit cu d-na inspector de acolo, care ne-a spus ca prietenul meu trebuie sa se prezinte din nou la firma sa-si mai scrie odata demisia si ca aceasta ii va fi aprobata (a treia oara???). I-am amintit de precedentele demisii si d-na a zis ca patronul i-ar fi spus ca prietenul meu nu a respectat cele 15 zile de preaviz si ca altfel ii va desface contractul de munca cu art. 61, lit. a (caz disciplinar din cate am inteles). I-am spus prietenului meu sa mearga sa-si mai scrie odata demisia. Din cate se pare firma respectiva este acum in faliment. Pe de alta parte ( ca probabil la multe firme de constructii) pe cartea de munca este incris salariul minim pe economie iar in mana se negociase mai mult (1500RON). Patronul nu platea tot salariul negociat iar platile se faceau cu mari intarzieri. A gresit prietenul meu ca si-a scris a tria oara demisia? Cum se poate apara el daca totusi dupa atata tevatura ii inscrie in cartea de munca tot Art. 61 lit. a? Exista o mare lipsa de dovezi se merge doar pe vorbe (inregistrarea demisiilor, plata salariilor, prezenta la locul de munca etc.). Daca prietenul meu ar fi fost bolnav si nu s-ar fi prezentat la munca in acea perioada de preaviz, cum s-ar fi putut interpreta aceasta?
Atentie!Cel putin pentru viitor,dar voi face referire si la cele petrecute.Potrivit art.79 alin.1 din Codul Muncii,prin demisie se intelege actul unilateral de vointa al salariatului ............dupa implinirea unui termen de preaviz.
Alin. 2 din acelasi articol specifica ca refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Alin.8 arata ca salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Avand in vedere cele sus aratate,putem concluziona ca se impunea ca prietenul dvs sa fi procedat in urmatorul mod:
1.Sa fi trimis demisia prin intermediul postei (confirmare de primire) si astfel avea dovada depunerii demisiei,care nu se impunea a fi aprobata de angajator (am mai observat asemenea formulari) intrucat legiuitorul a aratat ca acasta reprezinta doar vointa angajatului;
2.In cazul de fata ,nu poate fi vorba de preaviz,intrucat conform art. 79 alin8 ,angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate prin contractul individual de munca,pentru ca nu platea salariile,asa cum dvs,ati aratat,deci angajatul nu mai este obligat sa respecte preavizul.
Prietenul dvs,sa formuleze un memoriu in doua exemplare,unul adresat angajatorului,respectiv sefului I.T.M. in care sa arate ceea ce eu am specificat la pct.2,cu mentiunea ca asteapta sa i se raspunda in termenul prevazut de lege.Ambele documente sa la trimita prin intermediul postei,cu confirmare de primire,pentru a putea faca dovada ca le-a depus.
Cartea de munca
bonicol
o societate are obligatia de a returna cartea de munca fostilor anagajati? in urma demisiilor a trei salariati, dupa incheierea cartilor de munca la i.t.m., ... (vezi toată discuția)