avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi-a acceptat demisia dar nu-mi da Cartea de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi-a acceptat demisia dar nu-mi da Cartea de Munca

Buna ziua,
Am un vecin prieten care nu are calculator si m0a rugat sa-l ajut intr-o problema. A lucrat la o firma de constructii cu carte de munca si la un moment-dat a gasit alt loc de munca cu conditii mai bune. A vorbit cu patronul firmei, si-a scris demisia care i-a fost acceptata dar documentul a ramas la firma. Cum cartii de munca de munca se recupereaza dupa circa 20 de zile de la data demisiei, prietenul meu a inceput lucrul la o alta firma (tot de constructii). Dupe cele 20 de zile patronul de la firma veche nu a mai vrut sa-i dea cartea de munca. La noul loc de munca a fost tinut o luna fara aceasta carte de munca dupa care nu a mai fost primit fara carte de munca. Au trecut aproape trei luni de zile de la data demisiei iar patronul firmei vechi nu vrea sa-i dea cartea de munca. Zilele trecute prietenul meu a primit o adresa de la firma veche ca sa se prezinte la lucru. Cum se poate rezolva aceasta divergenta???
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 21:27, 19 Ianuarie 2009
Decretul 92/1976 este in vigoare.
Daca angajatorul a tinut carnetele de munca la ITM, prietenul dumneavoastra se prezinta la aici si solicita eliberarea carnetului de munca (sunt la ITM cereri tip), trebuind sa aiba asupra sa actul de identitatea.
dinumarcel a scris:

Mai am o intrebare: Decretul 92/1976 mai este valabil? (tinand cont de raporturile de munca de atunci si de faptul ca era alta perioada istorica).

Este in vigoare pana in 01.01.2011, deocamdata!
Nu a fost inca abrogat din cauza procedurii predarii carnetelor de munca, procedura care, dupa cum merge, se va sfarsi la calendele grecesti!
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Asa cum rezulta din toate cele expuse mai sus aveti dreptul in mod cert la restituirea carnetului de munca.

Sa le adresati o cerere in scris si daca nu va restituie carnetul ii chemati in judecata.

avocat Claudiu Lascoschi

Mai am o intrebare: Decretul 92/1976 mai este valabil? (tinand cont de raporturile de munca de atunci si de faptul ca era alta perioada istorica).
Da este in vigoare si valabil pana la 01.01.2011, nu conteaza conditiile sociale de atunci si cele de acum cert este ca respectivul decret nu este abrogat.
Cel mai simplu,se va adresa I,T.M.,si va cere angajatorului , in prezenta inspectorilor restituirea cartii de munca.

Alte discuții în legătură

Se desfiinteaza itm-ul ? me.elena me.elena Buna seara Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca bonicol bonicol o societate are obligatia de a returna cartea de munca fostilor anagajati? in urma demisiilor a trei salariati, dupa incheierea cartilor de munca la i.t.m., ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca creanga cristina creanga cristina In momentul in care imi dau demisia fie ea cu preaviz sau prin demisie ,vreau sa stiu si eu cat dureaza pana mi se va elibera cartea de munca asta in ... (vezi toată discuția)