avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-datorii ale defunctei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-datorii ale defunctei

buna ziua ,
Mama a decedat eu fiind singura mostenitoare iar prin casatorie si sotul meu .
Suntem casatoriti de 16 ani.
Apartamentul in care locuim cu cei doi copii jumatate este pe numele nostru ,jumatate pe numele mamei.
Problema este ca prin decesul ei am aflat ca are poprire pe pensie (credite luate cu buletinul in valoare cam de 2500 euro).
Noi nu avem bani sa achitam aceste datorii ,ce se poate intampla in acest caz ?
Cum se procedeaza ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:13, 21 August 2012
1) sotul dvs prin casatorie nu vine la mostenire.
2) veti primii partea mamei dvs din mostenire, pastrandu-va si jumatate din partea pe care o impartiti cu sotul dvs.
3) pensia nu o mosteniti, proprirea nu va afecteaza, eventual doar daca executatea datoriei sa se faca pe pe bunul imobil pe care dvs doriti sa-l mosteniti.
cum se executa datoria ,este vorba de un apartament cu 3 camere ,pe care sunt deja proprietara pe jumatate ?
sau se trece datoria in cartea funciara si cand se va vinde ,va trebui platita ?
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament).
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
UN OM a scris:

buna ziua ,
mama a decedat ,iar in urma ei a lasat o datorie de 2500 euro ,credite luate cu buletinul.
Mentionez ca sunt casatorita de 16 ani ,am doi copii,apartamentul in care stam este jumatate pe numele mamei mele decedate si jumatate pe numele meu si al sotului meu.
Nu am posibilitatea sa platesc aceasta datorie a ei.
A avut poprire pe jumatate de pensie .
Ce se poate intampla in acest caz ?
multumesc frumos
Av_Popescu a scris:

in momentul in care acceptati succesiunea, acceptati atat activul, cat si pasivul (bunurile, dar si datoriile)
In aceste conditii, daca acceptati sa obtineti bunurile mamei dumneaovastra, trebuie sa achitati si acel credit bancar.
Daca nu doriti achitarea creditului, puteti oricand renunta la mostenire, dar cred ca valoarea activului este mai mare decat valoarea pasivului si atunci nu se merita.

UN OM a scris:

asta stiu,dar nu am posibilitatea ,am si eu rate care deja ma depasesc ,urmeaza sa mi se puna poprire ,sau se trece datoria in cartea funciara ?

Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am drept de mostenire dupa mama? giorgio24 giorgio24 Buna ziua .Mama sa recasatorit si dupa 25 ani de casnicie sotul a murit.In timpul casniciei au cumparat un apartament in contract fiind ... (vezi toată discuția)
Testament intre soti nrri nrri Sunt casatorita si am un copil doresc sa stiu care este modalitatea legala ca atunci cand unuldintre soti moare celalalt sa mosteneasca totul este vorba de mai ... (vezi toată discuția)
Teren si casa- are sotul meu dreptul ? ContSters253968 ContSters253968 BUNA ZIUA,IN ANUL 2011 AM CUMPARAT UN TEREN DE CASA PE NUMELE MAMAI MELE,EA E CUMPARATOARE SI EU FRUCT VIAGER, SUNT CASATORITA DE 14 ANI AM DOUA FETITE ... (vezi toată discuția)