avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua

Sunt divortata de aproape un an si din casnicia anterioara am 2 copii un baietel de 12 ani si o fetita de 7 ani jumate.In urma deciziei divortului fetita a ramas la mine iar baietelul la fostul sot.Noi nu am cerut nici unul pensie alimentara pentru copil dar judecatorul a decis ca eu sa platesc pensie alimentara baietelului de 112 ron iar fostul sot fetitei de 220 ron.Fostul sot nu mi-a dat decat pensia alimentara pe 4 luni pentru ca a zis ca el ma va da in judecata pe mine pentru ca a fost o eroare de judecata asa ia spus doamna avocata a lui ca odata ce nu am cerut pensie alimentara este o eroare de judecata.Eu intre timp m-am recasatorit si am o fetita de aproape 3 luni si nu imi permit un avocat si daca as avea un avocat sa ii deschid proces pentru pensia alimentara a fetitei as pierde sigur pentru ca fostul sot are multe rude care lucreaza ca avocati sau mai stiu eu ce.Va rog dati-mi un sfat ce pot face in acest caz?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dragos Mateescu , Avocat 16:24, 22 August 2012
Pensia de intretinere este prevazuta de lege astfel ca nu conteaza daca parintii o cer sau nu, judecatorul este obligat sa o acorde.Cel putin astfel era prevazut in fostul cod al familiei, in baza caruia cred ca v-ati judecat. Pensia de intretinere se acorda in functie de interesul si necesitatile minorului. De cele mai mult ori cand un parinte ramane cu un copil si altul cu celalalt copil, instanta compenseaza acesti bani.
In cazul d-voastra dat fiind diferenta de varsta dintre copii , probabil judecatorul a considerat ca minorii au nevoi diferite in functie de care a calculat aceste pensii diferentiate. Este o practica mai rara dar nu este nelegala.
Nu aveti de ce sa va faceti griji. Fostul sot, nu poate decat sa solicite in instanta eventual micsorarea sau scutirea pensiei de intretinere . Pana cand obtine o sentinta in acest sens trebuie sa respecte vechea sentinta si sa plateasca pensia de intretinere. In caz contrar savarseste infractiunea de abandon de familie. Faptul ca are rude sau prieteni avocati nu trebuie sa va intimideze pentru ca legea este aceeasi pentru toti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate obtine? criss_nst criss_nst buna ziua!va rog mult daca ma puteti lamuri intr-o problema! am divortat in 2008 dupa o casatorie de fix 1 an,din mariaj a rezultat 1 copil (fetita) acum in ... (vezi toată discuția)
Nu intretine familia elenatm elenatm Buna ziua, sunt casatorita de aproape 2 si am o fetita de. 1 an si 3 luni.Sotul refuza sa ne intretina de ceva timp adica ii cumpara fetitei numai pampersi si ... (vezi toată discuția)
Custodie si pensie alimentara Flo123 Flo123 Divortat, sentinta definitiva si irevocabila, fetita a ramas la mama, eu platesc pensie alimentara. Dupa un an, fetita s-a mutat la mine, mama ei a plecat in ... (vezi toată discuția)