avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce poate obtine?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce poate obtine?

buna ziua!va rog mult daca ma puteti lamuri intr-o problema!
am divortat in 2008 dupa o casatorie de fix 1 an,din mariaj a rezultat 1 copil (fetita) acum in varsta de 1 an si 8 luni.la divort s-a stabilit ca fetita sa imi fie incredintata spre crestere si educare mie ca mama iar tatal este obligat la plata unei pensii de 300ron/luna.tatal nu a cerut nici program de vizitare nici alte pretentii iar pe hotararea de divort scrie "definitiva si irevocabila".dupa cateva luni de la divort m-am hotarat sa ii mai dau fostului sot inca o sansa,ne-am impacat si...bineinteles ca nu a functionat deoarece el nu se preocupa de familie,nu este foarte atasat de copil,si-a
lasat si serviciul,bani nu prea aducea intretinandu-ne mai mult din cei 8 mil ai mei si ai copilului si cu ajutorul parintilor mei (am uitat sa mentionez ca intotdeauna am stat la parintii mei).pana sa ne impacam el si-a deschis o firma dar este o firma doar sa fie, pt ca nu are angajati,incasari,contracte...etc.nici pensia nu mi-a mai dat-o de cand ne-am impacat iar in trecut mi-o dadea cum putea sau ii lua cate ceva fetitei iar la mana nu are nimic cum ca mi-ar fi platit pensia vreodata de la divort pana acum.cum ca nici program de vizita nu a cerut,l-am lasat sa-si vada copilul cand si cum a vrut.acum,dupa ce ne-am despartit din nou (nu am mai fost casatoriti) el a inceput sa ma ameninte ca daca nu ma inteleg cu el sa isi ia copilul 1 sau 2 weekend-uri / luna unde vrea, ma da in judecata.eu nu sunt de acord cu acest lucru deoarece nu poate fi capabil sa se ingrijasca nici pe el da pai pe copil,la mama lui unde vrea s-o duca pe cea mica nu sunt conditii tocmai bune pt ca nu se face niciodata curatenie,are pisica care ...,mama lui este alcoolica,el nu are serviciu,are datorii nenumarate,banci de platit si facturi restante peste tot.(de cand ne-am despartit a doua oara nu a venit cu nimic la copil),nici nu isi cunoaste f bn copilul iar ce imi cere o face din razbunare si orgoliu pt ca eu nu am vrut sa duca vreodata copilul la mama lui in acele conditii si mai ales ca aceasta este mereu sub influenta alcoolului,in acea casa se fumeaza si nici macar nu se aeriseste...ideea este ca nu dispune de conditii.intrebarea mea este: in caz ca ma da in judecata pt a obtine program de vizita (dabia acum) si pt a lua copilul in weekend (eu nefiind de acord) ce poate obtine si ce sanse are? cu speranta ca ati putut intelege ceva din ce am scris,va multumesc!
Cel mai recent răspuns: criss_nst , utilizator 17:07, 27 Mai 2009
Depinde de avocatul pe care si-l angajeaza daca are sau nu sanse de castig.
Insa puteti obtine program de vizitare la parintii d-voastra si numai in prezenta d-voastra, fara a lua copilul la sfarsit de saptamana.
Mai spuneti-i ca are de achitat cei 300lei/luna, si ca veti apela la o instanta penala daca nu-i achita si nu inceteaza cu amenintarile.
pentru faptul ca nu plateste pensia alimentara pentru fetita, nu ar trebui sa'l ierti. Asa cum a stiut sa ,, se distreze'' ,trebuie sa si plateasca. La urma urmei nu e vorba doar de distractie,probabil ca te'a si iubit la inceput. Si daca nu isi asuma acum riscurile din proprie vointa, asa cum prevede Hotararea de divort, ar trebui sa te gandesti serios sa obtii dreptul copilului fortat, prin instanta. Nu e problema ta ca el nu munceste, ca are datorii in banci sau ce probleme o mai avea. Are un copil de care trebuie sa'i pese. Obliga'l sa'i pese.Ia'ti un avocat bun si actioneaza in instanta. Iar cu amenintarile, daca ai si un singur martor , macar, du'te si reclama'l in scris la politie.Multa bafta si ai grija de copilul tau
pt neplata pensiei alimentare ii puteti face plangere penala pt abandon de familie . plangerea se face la politie sau parchet.
se face aceasta plangere in cayul in care pensia alimentara nu s+a platit timp de 3 luni consecutiv.

daca sotul dvs solicita in instanta stabilirea unui program de vizitare , dvs puteti solicita instantei ca vizitarea c'minorului sa aiba loc doar in preyenta dvs /la domiciliul ales de dvs
Confuze raporturile de familie ...faptul ca i-ati mai dat o sansa nu l-a determinat , insa , pe fostul sot , sa adopte o schimbare in bine ...Implicatia in viata minorului e una precara ,atat afectiv vorbind , din cele relatate de dumneavoastra , cat si pecuniar (intrucat , chiar detinand o societate , nu relizeaza un profit considerbil-astfel incat sa plateasca aceasta pensie ) si mai mult , nu-si indeplineste obligatia de intretinere ce-i incumba fata de acest copil.(din orice alte venituri)

Daca aceasta obligatia e neindeplinita cu rea credinta , pe timp de cel putin 2 luni , subizista infractiunea de abandon de familie .

Avand in vedere fundalul in care se desfasoara aceste relatii de familie , dorinta de a aduce copilul intr-un mediu ostil , cu precadere unde exista persoane dependende de alcool , al caror discernamand poate fi chiar diminuat , consider ca e in detrimentul minorului ca acesta sa fie luat de catre tata in vancante/weekend.
Cum e climatul din acea familie ?(a parintilor fostului sot )

Conteaza foarte mult si atasamentul acestuia fata de tata , comportamentul tatalui fata de el ....Dar , din neindeplinirea unei obligatii legale putem deduce lipsa de interes in a se implica in buna educatie si crestere a acestuia .
Amenintarea ca va da in judecata e una legitima ... intrucat permite exercitarea unui drept...

Asa incat , daca va exista vreo sesizare a instantei de judecata in vederea incuviintarii programului de vizita , nu uitati sa invocati argumentele mentionate de mine .Succes.;)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.imi sunt de foarte mare ajutor.
o sa stiu ce voi face mai departe.nu vreau sa imi fie copilul afectat in niciun fel si de aceea nu doresc ca sa fie dus ca un trofeu pe cine stie unde.
mii de multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura pentru scoaterea minorului din tara llm llm buna seara fosta sotie a revenit in tara pentru ca are nevoie de semnatura prietenului meu pentru a se putea stabili cu fetita in afara, iar el nu vrea sa ii ... (vezi toată discuția)
Ma ameninta ca imi ia copilul criss_nst criss_nst buna ziua!va rog daca se poate sa ma ajutati sau sa ma lamuriti intr-o problema! sunt divortata din aprilie 2007 iar in urma casatoriei a rezultat un copil ... (vezi toată discuția)
Nu mai primesc pensia de intretinere a copilului,tatal a plecat in strainatate. corina-mardale corina-mardale In urma divortului acum 5 ani, s-a stabilit program de vizita la tata (un weekend la doua saptamani)si plata pensiei alimentare minorului (procent din salariul ... (vezi toată discuția)