buna ziua .....sunt intr-un mare impas si as dori ca cineva sa ma ajute cu niste sfaturi...dar sa incep cu inceputul....
bunicul meu s-a judecat mai multi ani cu sora si cumnatul sau.....intr-un final anul asta instanta de judecata le-a dat castig de cauza surorii si cumnatului sau cu executare silita pe o suprafata de teren de 1,92ha,mentionez ca pe terenul respectiv se afla si doua case+anexe si bineinteles executarea nu s-a putut face decat pe o parte din teren,pentru cealalta suprafata indemnand creditorul la instanta.acum intrebarea mea este urmatoarea : avand in vedere ca bunicul a decedat in urma cu doua saptamani lasand in urma si cheltuieli de judecata in valoare de 10000 de ron plus cheltuieli de executare in valoare de 4000 de ron,dar avand si alte bunuri cum ar fi casa si alte terenuri pe numele lui ce pot face sora si cumnatul decedatului in acest caz si daca as putea eu(ca nepoata,mentionez decedatul are urmasi 2 fiice si sotia) da ajung la o intelegere cu ei?
Avand in vedere ca bunicul a decedat, trebuie sa procedati la stabilirea mostenitorilor si a bunurilor care fac obiectul mostenirii.
Mostenitorii bunicului (cele 2 fiice si sotia) au la dispozitie 1 an, calculat de la data decesului, pentru ca sa faca optiunea succesorala, adica sa accepte mostenirea printr-o declaratie autentica de acceptare, data in fata notarului sau a renunte la mostenire, conform art.1103 din Codul Civil.
Declaratia data va fi inregistrata de notar in Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale si astfel devine public faptul ca s-a acceptat sau refuzat mostenirea.
In cazul in care financiar nu va permiteti sa dezbateti mostenirea la notar, solicitati un certificat de calitate de mostenitor. Veti avea nevoie de acest certificat pentru a dezbate mostenirea in instanta. De ce instanta?
Ajungand la o intelegere, consfiintita printr-un Acord de Mediere, cu celelalte parti, oricand pe parcursul termenelor de fond, puteti recupera integral taxa de timbru achitata (3% din valoarea bunurilor), pe cand daca alegeti varianta prin notar, taxele nu se pot recupera.
Pentru orice alte detalii privind procedura de Mediere, puteti cotacta un mediator (tabelul Mediatorilor autorizat publicat pe site-ul consiliului de Mediere) intrucat informarea privind medierea este gratuita.
Revenind la calitatea dvs. de nepoata, puteti obtine oricand de la mama dvs., fiica a bunicului decedat, o procura notariala, pe baza careia sa o reprezentati in efectuarea tuturor demersurilor legate de succesiune.