avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista drept de proprietate in acest caz ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista drept de proprietate in acest caz ?

Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti plus martori.Acest apartament (impreuna cu altele ) a fost construit fara autorizatie de constructie si fara alte acte sau aprobari astfel ca nu exista decat faptic, in baza de date a Oficiului de Cadastru sau la Primarie nefiind nici un document in care sa ateste existenta acestui imobil. Acest contract de vanzare-cumparare poate fi folosit pentru recunoasterea dreptului de proprietate asupra acestiu imobil ,, inexistent ' ' ???
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:16, 27 Ianuarie 2009
Da, imi pare mult mai simplu sa se cedeze dreptul de folosinta asupra terasei... Mult mai usor de realizat in hartii etc.

Eu as prefera sa devina asociatia proprietar, cred ca ar fi mai usor... Evident ca ulterior oamenii cumpara apartamentele de la mansarda in baza unui cvc, cu tot cu acele cote din proprietatea comuna... odata cu apartamentul...
Ar fi mai simplu sa-si aranjeze partile comune intre ei, contractul ar fi mai clar, mai simplu etc.
Se fac apoi doua contracte intre asociatie si constructor, unul de construire a apartamentelor si o promisiune de vanzare a lor catre constructor la final, preturile compensandu-se.

Dar e ok si solutia lui Carmen...
Am mari indoieli cu privire la dezmembrarea terasei, de aceea chestia cu proprietatea imi da fiori... E proprietate comuna indiviza... nu se dezmembreaza, nu se vinde separat...
Ea se presupune a fi in folosul intregului bloc, de aceea, desi ocoleste bine dezmembrarea, si solutia cu folosinta e putin in doi peri, caci ambele deroga de la dispozitiile legale.
De aia as prefera ca asociatia sa devina proprietar, adica acele apartamente pot fi in continuare proprietate comuna, destinatia lor insa nu le mai face proprietate fortata, acoperisul lor preluand acest rol.
Si uite-asa se face schimbul cu constructorul...

Nu spun ca logic solutia ta, Liviu, nu e buna, dar juridic ea contravine scopului legii: folosinta comuna fortata a partilor comune. Or, in cazul asta, nu se mai foloseste in comun... si avem o problema, zic eu!
Themis, eu analizam speta sub un alt aspect.
Prima miscare era obligarea celorlalti si nu o vanzare pe care notarul s-ar putea sa nu o accepte.
Nu vizam o vanzare cumparare propriuzisa, ci un contract cu drepturi si obligatii dar greoi de inteles si evident greu de redactat.Asa nu isi lua teapa persoana straina de asociatie.

avocat Claudiu Lascoschi
Claudiu, toate contractele sinalagmatice au drepturi si obligatii, mai vag nu puteai fi? Si vanzarea-cumpararea e un astfel de contract...
Am vazut contracte cu 4 parti si nu au fost atat de greu de redactat, important e cat de clare ii sunt lucrurile in cap juristului care le face...
POate ne poti face o idee.
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Constructie mansarda ContSters147676 ContSters147676 La blocul unde domiciliez asociatia de proprietari a semnat un contract de comodat cu o firma in vederea constructiei unei mansarde. Mansarda urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate pentru locuinta la mansarda lorypuiu lorypuiu Buna ziua! Sunt interesata de achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa4. Recent am gasit un apartament de 2 camere construit la mansarda unui bloc, ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc nita21 nita21 Sunt posesorul a 2 apartamente la etajul 4 a unui bloc si doresc sa fac o mansarda cu extinderea de apartamente.De la primarie mi s-a spus ca am nevoie de ... (vezi toată discuția)