avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua. socrul meu a murit , iar soacra vrea sa imparta pamantul de 2 hectare la 4 copii. pana aici e bine dar una din surorile sotiei nu vrea sa semneze , o procura pentru a se imparti pamantul . ea este cu probleme cu picioarele. sotia vrea sa-si revendice partea cum putem intra in posesia parcelei,si ce putem face.
Cel mai recent răspuns: bulbucanunelu , utilizator 22:19, 23 August 2012
In primul rand trebuie sa deschideti succesiunea. In cazul in care sotia supravietuitoare cat si mostenitorii sunt de acord cu masa succesorala (toate bunurile), atunci puteti sa mergeti la un notar.
In cazul in care nu cadeti de acord cu cota fiecaruia, atunci trebuie sa va adresati justitiei (la Tribunalul din raza ultimului domiciliu al defunctului. Ex. : daca socrul a locuit in sectorul 4, atunci actiunea se va deschide la Judecatoria Sect. 4).
Daca pamantul de 2 ha. era mostenire din partea socrului atunci acesta se va imparti doar la cei 4 copii in mod egal.
Sotia dva. are dreptul la o cota de 1/10 din toata masa succesorala. Sotia supravietuitoare (soacra) cota de 6/10 (5/10+1/10) si fiecare copil are dreptul la cate 1/10 din toata masa succesorala (casa, masina, teren, loc de veci, bunuri, conturi bancare, bunuri de valoare etc.).
La notariat sotia poate solicita intocmirea unui document (declaratie) de acceptare expresa a succesiunii (cost estimativ 50 ron), astfel, nimeni nu va putea scoate la vanzare nici un bun fara acordul sotiei. Pt. aceasta trebuie ca la notar sa prezinte certificatul de nastere si de casatorie pentru a face dovada ca este fiica defunctului + copie dupa certificatul de deces al tatalui.
Va doresc succes
Jurist Ioana-Iulica V.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea cui ramane? maryuta maryuta Buna ziua parintii sotului meu sunt batrani dar nu au facut nici un act de mostenire nimanui avand 8 copiii socrul e foarte bolnav si nu mai are multe sanse ... (vezi toată discuția)
Succesiune dsmihalea dsmihalea Buna ziua Unchiul meu a murit si in urma lui a ramas matusa(cu care esra casatorit legal,cei 2 copii ai lor,o casa si 10 hectare de pamant. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Mostenire alisia alisia buna ma numesc andrea si av vrea sa ma lamuriti cu ceva lucruri daca se poate.soacra mea ar dori o lamurire .uitati care este problema.mama ei ar vrea sa ... (vezi toată discuția)