IonutQ a scris:
@olimpia_ilie: E posibil sa inceapa urmarirea penala pentru mine doar ca si consumator ?
Alte intrebari:
Avocatul din oficiu se plateste la sfarsit ? daca da, cand, cum si cu cat ? (daca se cunosc cat de cat detalii)
Cat timp o sa fiu purtat pe la politie ? pana la finalizarea cazului total ? sau doar pana obtin ce au de obtinut de la mine si apoi sunt lasat in pace?
Daca inculpatul e trimis in instanta, eu trebuie sa merg acolo cand e si el sa declar ce-am spus in declaratie ?
Ca si martor, am dreptul sa ma abtin de la alte declaratii fata de cele din declaratie ? pot sustine ca eu nu mai am nimic de zis in plus fata de ce-am zis in declaratie si asa sa scap mai repede ?
Nu consumul este pedepsit de lege ci detinerea de droguri in vederea consumului, bineinteles si cumpararea in cazul de fata.
Pt a intelege despre ce este vorba uite si incadrarea juridica: Art. 4
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani. (Legea 143/2000)
Art. 16
Persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2-10, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.
La majoritatea intrebarilor ti s-a raspuns, mai adaug faptul ca atata vreme cat esti doar martor nu vei obtine avocat din oficiu.
Daca inculpatul este trimis in judecata va trebui sa mergi in instanta pt a da declaratii si pt a raspunde la intrebarile judecatorului.
Ca si martor nu ai dreptul sa te abtii de la declaratii, in sensul ca daca esti intrebat despre o anumita imprejurare trebuie sa raspunzi sincer, altfel poti fi tras la raspundere penala pt marturie mincinoasa.
Nu e momentul sa incerci sa scapi mai repede de declaratii deoarece datorita acelor declaratii vei scapa de raspunderea penala sau ti se va aplica o pedeapsa cat mai mica.
Cu alte cuvinte daca incerci sa scapi de declaratii, procurorii nu vor mai incerca sa te scape de pedeapsa.