avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Consumul de Cannabis. (Urgent! maine merg la Cluj pt. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Consumul de Cannabis. (Urgent! maine merg la Cluj pt. interogare)

Buna ziua,
Problema e in felul urmator. O persoana ce vindea cannabis a fost prinsa de catre autoritati, eu am fost chemat ieri sa dau o declaratie pentru ca si eu sunt luat in vizor de catre autoritati (pentru ca am cumparat cannabis de la acea persoana) Am fost chemat ca si martor la un caz penal. Am dat o declaratie si maine, ne duc autoritatile la Cluj pentru ce mai exact nu stiu :| Nu mi s-a spus. (la DIICOT banuiesc)

Acum urmeaza asa, sunt la prima fapta penala! Niciodata nu am avut probleme cu potilia. Singurele probleme cu legea au fost niste amenzi pe autobuz.
Eu in declaratia mea am recunoscut ca am cumparat cannabis de la acea persoana, am recunoscut ca sunt consumator, am recunosc ca am consumat cu cateva persoane care sunt in acest caz, practic am recunoscut totul. Nu am vrut sa mintesc sau sa tin partea inculpatului.

Deci, eu maine merg la Cluj, as avea nevoie foarte mare de un avocat pentru aceasta problema ? imi e destul avocatul din oficiu ? pot sa-l cer ? daca da, cum se procedeaza ?

Ce pedeapsa as putea primii dupa rezolvarea acestui caz ? Tinand cont ca mi-am recunoscut toate problemele si sunt la prima fapta.

Am citit legea, am vazut ca consumul de droguri se pedepseste cu inchisoarea de 2 la 5 ani. Pot sa fac inchisoare ?
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
IonutQ, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rasta man chant , utilizator 13:19, 18 Decembrie 2016
Problema cu substantele din categoria acelora pe care le utilizati dvs este foarte delicata,ir consumul atiu constatat ca este prevazut si pedepsit de legea in vigoare
Este hazardat a avansa o opinie referitor la consecintele legale ,la solutia procurorului in raport de necunosterea actelor din dosar
Aveti dreptul sa solicitati avocat din oficiu,dar nu va faceti mari sperante ca acesta sa desfasoare demersuri care sa va exonereze de responsabilitatea faptei
Nu ai nevoie de avocat deoarece esti chemat in calitate de martor, deci nu esti inca anchetat, procurorii ii vor pe cei care vand. Nu pot sa ceri avocat din acelasi motiv, esti martor.
Avand in vedere ca ai ales atitudinea corecta, anume recunoasterea faptelor, tot ce trebuie sa faci este sa iti mentii declaratia si sa fii sincer in continuare.
Cel mai probabil fata de tine nu se va incepe urmarirea penala, dar daca totusi se va incepe vei fi anuntat si abia atunci iti vei lua avocat.
Nu vei intra in inchisoare.
Du-te maine unde ai fost chemat, fii sincer, calm si respectuos si nu ar trebui sa ai prea mari probleme.
@ynocentta: Eu in acest caz m-as astepta de la un avocat din oficiu doar sa-mi aduca la cunostiinta anumite informatii ce ma pot ajuta. nu sa se implice el foarte mult cu procurorii si asa mai departe...

@olimpia_ilie: E posibil sa inceapa urmarirea penala pentru mine doar ca si consumator ?

Alte intrebari:

Avocatul din oficiu se plateste la sfarsit ? daca da, cand, cum si cu cat ? (daca se cunosc cat de cat detalii)
Cat timp o sa fiu purtat pe la politie ? pana la finalizarea cazului total ? sau doar pana obtin ce au de obtinut de la mine si apoi sunt lasat in pace?
Daca inculpatul e trimis in instanta, eu trebuie sa merg acolo cand e si el sa declar ce-am spus in declaratie ?
Ca si martor, am dreptul sa ma abtin de la alte declaratii fata de cele din declaratie ? pot sustine ca eu nu mai am nimic de zis in plus fata de ce-am zis in declaratie si asa sa scap mai repede ?
Avocatul din oficiu se achita din alte fonduri ,nu de catre partea care este reprezentata si aparata de catre acesta
Nimeni nu poate sa va indice perioada in care se vor derula cercetarile ,care sunt conditionate de complexitatea cauzei,de numarul de persoane care urmeaza sa fie audiate,nu in ultimul rand de interesul politistului si de multi alti factori independenti de vointa partilor cercetate
Daca vi se pastreaza calitatea de martor si dosarul ajunge in instanta,urmeaza sa fiti citat pentru termenele de judecata,cat apreciaza instanta utilia si necesara audierea dvs
Este de preferat sa va limitati la aspectele declarate la politie,dar ,de regula ,instanta pune intrebari suplimentare pentru a se lamuri anumite aspecte utile si necesare in solutionarea cauzei
IonutQ a scris:

@olimpia_ilie: E posibil sa inceapa urmarirea penala pentru mine doar ca si consumator ?

Alte intrebari:

Avocatul din oficiu se plateste la sfarsit ? daca da, cand, cum si cu cat ? (daca se cunosc cat de cat detalii)
Cat timp o sa fiu purtat pe la politie ? pana la finalizarea cazului total ? sau doar pana obtin ce au de obtinut de la mine si apoi sunt lasat in pace?
Daca inculpatul e trimis in instanta, eu trebuie sa merg acolo cand e si el sa declar ce-am spus in declaratie ?
Ca si martor, am dreptul sa ma abtin de la alte declaratii fata de cele din declaratie ? pot sustine ca eu nu mai am nimic de zis in plus fata de ce-am zis in declaratie si asa sa scap mai repede ?

Nu consumul este pedepsit de lege ci detinerea de droguri in vederea consumului, bineinteles si cumpararea in cazul de fata.
Pt a intelege despre ce este vorba uite si incadrarea juridica: Art. 4
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani. (Legea 143/2000)
Art. 16
Persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2-10, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

La majoritatea intrebarilor ti s-a raspuns, mai adaug faptul ca atata vreme cat esti doar martor nu vei obtine avocat din oficiu.

Daca inculpatul este trimis in judecata va trebui sa mergi in instanta pt a da declaratii si pt a raspunde la intrebarile judecatorului.

Ca si martor nu ai dreptul sa te abtii de la declaratii, in sensul ca daca esti intrebat despre o anumita imprejurare trebuie sa raspunzi sincer, altfel poti fi tras la raspundere penala pt marturie mincinoasa.

Nu e momentul sa incerci sa scapi mai repede de declaratii deoarece datorita acelor declaratii vei scapa de raspunderea penala sau ti se va aplica o pedeapsa cat mai mica.
Cu alte cuvinte daca incerci sa scapi de declaratii, procurorii nu vor mai incerca sa te scape de pedeapsa.

Alte discuții în legătură

Martor-suspect in cazul de trafic de droguri edward42 edward42 Am avut tangente cu un traficant cannabis. Am fost adus in calitate de martor, am declarat tot ce aveam de declarat, si am recunoscut ca am consumat ... (vezi toată discuția)
Detinere de droguri pentru consum propriu marius82 marius82 Am fost inregistrat telefonic cand am vorbit cu un traficant de droguri (cannabis) care a fost prins si am fost sunat de catre un comisar, m-a chemat la sectie ... (vezi toată discuția)
Consum de droguri de mare risc, cum trebuie sa procedez? doruvictor doruvictor Am fost prins in cadrul unui festival de muzica de langa orasul X cu o mica cantitate de cannabis (sub jumatate de gram), in timp ce imi faceam o tigara cu ea. ... (vezi toată discuția)