avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Toate actele autentice sunt titluri executorii?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Toate actele autentice sunt titluri executorii?

Spre deosebire de codul de procedura civila (conform art. 374), inca in vigoare potrivit caruia un act poate fi executat dacă este învestit cu formula executorie, conform noului cod de procedură civilă actele autentice constituie titluri executorii art. 638 alin. 1 pct. 2.
De asemenea potrivit .codului pr. civ actual instanţa, printre altele, poate respinge cererea de încuviinţare a executării silite daca titlul nu a fost învestit cu formulă executorie, dacă, potrivit legii, această cerinţă este necesară pentru pornirea executării silite.
Ori potrivit art. 665 alin 7 din noul cod de pr. civ. formula executorie este cuprinsă în cererea de încuviinţare a executării silite imobiliare.

Deci nu va mai fi nevoie de introducerea unei cereri separate de învestire cu formulă executorie?

bejtanasescu a scris:

o exceptie ar fi antecontractul de vanzare cumparare chiar daca este incheiat in forma autentica nu reprezinta un titlu executoriu

Nu este singura exceptie. Actul autentic este titlu executoriu daca si numai daca in el se consemneaza existenta unei obligatii iar aceasta obligatie este susceptibila de executare silita.



Titlurile de credit, inclusiv Biletele la Ordin Si CEC-urile, nu se vor mai investi cu formula executorie.
unde scrie ? ca nu se mai investec cecuri le si BO
acum inca se investesc cu formula executorie. dupa intrarea in vigoare a NCPC nu se vor mai investi
Din nefericire nu toti judecatorii au aceasta parere. De exemplu la Judecatoria Sighisoara mi-a fost respinsa incuviintarea executarii silite a unui BO pe motiv ca in legea speciala nu a fost abrogata explicit. In motivarea incheierii, instanta sustine ca biletele la ordin trebuie investite cu formula executorie pentru a le putea fi cunsocuta calitatea de titlu executoriu in conformitate cu prevederile art. 638 alin. 1 pct. 3 Cod procedura civila. Am facut apel de vreo 2 luni si inca nicio veste.
La alte instante mi-a fost incuviintata.

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc madoiclimber madoiclimber Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara? Care este procedura in ... (vezi toată discuția)
Punere in executare somatii de plata pronuntate anterior intrarii ncpc advsys advsys Buna ziua, Detinem hotarari avand ca obiect somatii de plata, anterior intrari ncpc era necesar ca instanta sa le declare definitive si irevocabile urmand ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza ? rolex rolex Am un contract de arenda cu o societate comerciala. Contractul este autentificat la notar si este titlu executoriu creanta fiind certa lichida si exigibila ... (vezi toată discuția)