PFA – urile se înființează la Registrul Comerțului.
Actele necesare
Aveti nevoie de următoarele acte la înfiintarea unui PFA:
- rezervarea de denumire. Se face pe loc la Registrul Comerțului.
- dovada sediului profesional. De regulă, aceasta se face prin contract de inchiriere sau contract de comodat. Dacă sediul este proprietate personală, puteți încheia un contract de comodat (Dvs. Persoană fizică și Dvs. ca persoană fizică autorizată). Găsiți un model de contract de comodat aici . Dacă apartamentul/imobilul este ipotecat, de obicei e nevoie de acordul băncii pentru stabilirea sediului în respectivul imobil. Consultați contractul de credit în acest caz și mergeți la agenția băncii respective pentru obținerea acordului băncii.
- Extras CF, nu mai vechi de 30 de zile. Se obține contra cost de la Biroul de Carte funciară, pe loc sau în 1-2 zile lucrătoare.
- Acordul asociației de proprietari și al vecinilor cu pereți comuni – pe orizontală și verticală (dacă sediul este într-un apartament de bloc). .
- Acte privind calificarea persoanei care înființează PFA pentru activitatea respectivă. Acestea pot fi diplome primite în urma cursurilor de calificare, acte de studii, adeverințe ce atestă experiența profesională.
- Cartea de identitate (în original și copie)
- Un dosar plic/cu șină. Tipul dosarului necesar diferă de la un județ la altul.
Inființarea unui PFA durează 3 zile. Puteți lua în calcul 3-5 zile în ce privește durata necesară înființării PFA-ului, întrucât pot exista diferențe între birourile Registrului Comerțului din județe diferite.
În privința costurilor de înființare, acestea vor fi în intervalul 200 – 300 lei, dacă vă ocupați personal de înființarea PFA.
Cu actele menționate mai sus vă prezentați la Registrul Comerțului de care aparțineți (din localitatea sau județul Dvs.)
Acolo veți completa rezervarea de denumire (numele Dvs. la care se adauga PFA) precum și o serie de documente puse la dispoziție de cei de la Registru ( cerere de înregistrare, declarație-tip pe propria răspundere, specimen de semnătură).
Cand le aveți toate acestea completate, vi se va emite o nota de calcul cu care veți plati la caseria Registrului Comerțului taxele pentru înființarea PFA-ului.
O copie a chitanței va rămâne la dosar și vi se va comunica data la care să va prezentați pentru a ridica documentele de înființare ale PFA-ului Dvs. (de obicei, peste 2-3 zile lucrătoare). Dacă sunteți organizați, puteți rezolva înființarea PFA-ului Dvs. prin doua vizite la Registrul Comerțului.
Veți primi următoarele documente: certificatul de înregistrare, certificat constatator, un certificat de înregistrare mențiuni și încheirea judecătorului/rezoluția directorului ORC. În unele județe veți primi și o copie a declarației pe propria răspundere depusă inițial. Recomandarea ar fi sa faceți o copie acestor documente și chiar să le scanați pentru a le avea și în format electronic.
Aveti mai jos Ghidul de infiintare PFA (partea I si partea a II-a) la care adaug faptul ca PFA-ul are dreptul sa angajeze lucratori conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2011, pentru modificarea si completarea art. 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata în Monitorul Oficial 350 din 19 mai 2011.
~ final discuție ~