avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond reparatii

Buna ziua.La noi in bloc(4 etaje)s-au schimbat tevile de la calorifere de la parter la etajul patru ,fiecare proprietar platind individual mesterului lucrarea(piese si manopera).De la podeaua de la parter pana la teava principala de caldura,pentru bucata respectiva de cativa metri,am platit fiecare egal,separat fata de ceea ce s-a facut in apartamente,considerand bun comun ce e prin subsolul blocului.
Acesti bani care s-au dat in subsolul blocului nu se pot da din fondul de reparatii ?
Am solicitat acest lucru presedintelui si a spus ca nu se poate.
Ar fi chiar indicat sa se achite acea lucrare din fondul de reparatii.

Insa fiecare asociatie isi gospodareste banii din fonduri in concordanta cu necesitatile. Ar fi bine sa-l intrebati pe presedinte cat este suma totala a fondului de reparatii, cat costa lucrarea din subsol si, in fond, ce are in vedere sa faca cu banii din fondul de reparatii daca nu ii da pentru aceasta lucrare....
Fodul de reparatii era in ianuarie de 4000 lei,lucrarea la subsol pentru doua coloane(din 4 cate sunt)a costat 1000 lei,adica 500 pe coloana,adica 100 lei de apartament(p+4).Deci exista bani.Am intrebat si eu pentru ce tine banii la sertar si noi trebuie sa scoatem mereu din buzunar pentru orice,atunci de ce mai exista fond de reparatii?A zis ca trebuia sa tinem sedinta INAINTE de a schimba tevile,ca de ce ne-am apucat asa pe nepusa masa,dansa fiind in concediusi ca oricum trebuie sa fie de acord si ceilalti de pe celelalte doua coloane cu acesta cheltuiala.Pai daca 10 dintr-un bloc de 20 am fost de acord,de ce sa nu facem?Sa asteptam sa se razgandeasca vreunul?Se cotizeaza lunar la fondul de reparatii de ceva timp,insa nu stie fiecare apartament cat a dat deja.Am cerut o lista cu contributiile fiecarui apartament la acel fond de reparatii sa vedem cum stam,in eventualitatea ca si ceilalti de pe celelalte doua coloane vor dori sa faca aceeasi lucrare(deja discuta,dar sunt probleme acolo pentru ca sunt cateva inchiriate,pensionari,etc).Nu am primit nimic.Nici nu indraznesc sa zic ca legal sunt cenzor,adica doar cu numele ca nu prea se tine cont la noi in bloc de ierarhiile astea,presedinte,cenzor,etc.
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
frezii, utilizator
Foarte rau ca nu se tine cont!
Dv., ca cenzor, aveti responsabilitati si trebuie sa va impuneti punctul de vedere in plan financiar. Nu asteptati sa va dea cineva atentie, impuneti-va pozitia pe care o aveti.

Lucrarile de reparatii nu se fac dupa acordul proprietarilor, mai ales ca s-ar face cu banii stransi in fondul de reparatii, ci la decizia comitetului executiv, in functie de necesitati.
frezii a scris:

[...]

Nici nu indraznesc sa zic ca legal sunt cenzor,adica doar cu numele ca nu prea se tine cont la noi in bloc de ierarhiile astea,presedinte,cenzor,etc.

Daca doamna administrator nu va baga in seama convocati o adunare generala si schimbati-o. In fond, ea trebuie sa fie in slujba locatarilor iar nu invers.

@frezii,
Aveti dreptate ca valoarea reparatiilor se suporta din fondul de reparatii iar dumneavoastra ca cenzor trebuie sa stiti luna de luna ce fonduri are asociatia dar mai ales cum sunt acestea repartizate, constituite.
Este o deosebire mare intre a avea asociatia un fond de reparatii de 4000 lei si soldul fondului de reparatii al fiecarui apartament. Fondul de reparatii, folosindu-se pentru lucrarile de reparatii, trebuie sa se constituie proportional cu suprafata utila (cota indiviza) a fiecarui apartament si nu egal.
Apoi unii au platit sumele stabilite iar altii inca nu le-au platit. Asa ca pot fi apartamente care au 200-300 lei in acest fond (ce totalizeaza 4000 lei), apartamente care au zero lei in acest fond, dar si apartamente care au restante la reparatii si nici nu se pune problema sa aiba ceva in fondul de reparatii.
De aceea valoarea repartiei actuale nu se poate scade direct din fondul de repartaii al asociatiei, ci aceasta valoare se repartizeaza pe fiecare apartament (in functie de suprafata utila) iar pe lista de plata se afiseaza doar diferenta de plata a fiecaruia, ori se adauga la restanta reparatiilor mai vechi.

Alte discuții în legătură

Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii asinth asinth Spuneti-mi, va rog, daca Asociatia este obligata sau nu, sa aiba un fond de reparatii. Am cerut in scris la Asociatie sa-mi comunice cuantumul fondului de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la predarea gestiunii de la un administrator la altul vivi23ro vivi23ro sotul meu a fost ales administrator desi nu are atestarea obligatorie, s a oferit sa faca gratis calculele, deci fara contract si fara plata blocul fiind numai ... (vezi toată discuția)