buna ziua
va rog sa ma ajutati la rezolvarea urmatoarei probleme.
într-un litigiu pentru care s-a dispus realizarea unei experize la fata locului, expertul nominalizat de către instanţă citeaza,convoca partile , conform Codului de procedura civila, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, scrisoarea de convocare trebuie sa ajunga la destinatar (parte din proces) cu cel putin 5 zile inaintea datei stabilite pentru efectuarea expertizei.in caz fiind doar de 1 zi.exclus art.208 care nu prevede 5 zile.
Intrebare : ce articole de lege pot invoca pentru nerespectarea citarii cu 5 zile inainte ?eventual sub sanctiunea nulitatii.
va multumesc
sandry
Nu exista o prevedere legala care sa mentioneze ca adresa de convocare a partilor de catre expert trebuie sa ajunga la destinatar cu 5 zile inainte de data convocarii la expertiza. Prevederea este mentionata in Cpc pentru depunerea raportului de expertiza cu 5 zile inainte de termenul de judecata.
Puteti lua legatura telefonic cu expertul, daca adresa a ajuns cu intarziere si sa mentionati motivele pentru care nu aveti timpul necesar pentru participare. Este posibil ca expertul sa stabileasca o alta data pentru intalnirea cu dvs.
Motivul pentru care nu ati putut participa la expertiza (atentie, verificati mai intai data cand expertul a depus plicul la posta - scrie pe mandatul de confirmare de primire) il mentionati printr-o nota scrisa, inregistrata la arhiva tribunalului si la instanta de judecata.
In majoritatea cazurilor, o zi este suficient ca timp, pentru parti, sa se prezinte la expertiza, la data convocarii.
Este posibil ca incarcarea excesiva cu dosare a expertului si termenele foarte scurte stabilite de instante sa nu fi facut posibila o convocare altfel.
De regula, la expert ajunge adresa de numire de la instanta (adresa este documentul oficial si de la data primirii acesteia expertul isi incepe activitatea de expertiza in respectivul dosar), cu foarte mare intarziere, fata de data incheierii de sedinta.
va multumesc
dar mai am o nelamurire si anume :
c.p.c.- art. 89 Citatia, sub pedeapsa nulitatii, va fi inmanata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata cit si C.pr.Civ.
art. 92 alin. (6) – dispozitiile prezentului articol se aplica si la comunicarea sau notificarea oricarui alt act de procedura .
art. 25 din Regulament din 13/10/2006 aprobat prin Ordinul nr. 634 din 2006 al Directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, asa cum a fost modificat prin Ordinul nr. 134/2009, prevede in mod clar modalitatile de solutionare de catre cadastristul care efectueaza masuratorile.
(5) Convocarea părţilor se face după cum urmează:
a) proprietarii vecini vor fi convocaţi de către persoana autorizată prin scrisoare recomandată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 19, cu confirmare de primire, şi prin afişare la domiciliul/sediul proprietarului vecin, la locul situării imobilului, la sediul primăriei sau prin publicare într-un ziar local, cu cel puţin 5 zile înainte de data stabilită pentru identificarea limitelor.
-toate aceste articole de lege care sunt in vigoare nu pot fi mentionate ?
in cazul meu un expert care recunoaste ca nu a masurat ap.meu dar stintific a constat ca are suprafata mai mica cu 10 mp fata de inscrierea in CF ,facuta de alt expert cu ocazia intabularii care este reala.ce fac in acest caz cind instanta este "surda" si da sentinta,iar in apel instanta are aceeasi "surzenie" ? ramin fara 10 mp, cui ii vor reveni de unde se vor lua din baie,bucatarie,dormitor sau o sa stau la comun ?
cu stima
sandry
Din mesajul dvs. am inteles ca este vorba de o expertiza tehnica judiciara. prin urmare sunt aplicabile prevederile Cpr.c.
Adresa de convocare a expertului nu este o citatie, aceasta se emite de organele de cercetare/ instanta. Deci nu se aplica prevederile art.89 Cpr.c.
Art. 92 al.(6) se refera la acte de procedura ale instantei de judecata. Instanta dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, iar procedura de efectuare expertiza tehnica judiciara este cea prevazuta in OG nr.2/ 2000.
Regulamentul ANCPI este valabil pentru lucratorii din cadrul agentiei si al firmelor care sunt autorizate sa efectueze amsuratori cadastrale. Lucratorul din agentie/ firma de cadastru nu este obligatoriu expert/ specialist tehnic judiciar (acesta este autorizat de catre ministerul justitiei). Cand face masuratori cadastrale, lucratorul din agentia de cadastru/ firma de cadastru, nu efectueaza o expertiza tehnica judiciara in specialitatea topo.
Daca ati ajuns in instanta de judecata si expertul (cred ca este vorba de lucratorul cadastral) recunoaste ca nu i-a functionat aparatul (aveti nevoie de o nota scrisa, semnata si datata, de la lucratorul cadastral), puteti solicita instantei efectuarea unei expertize tehnice judiciare.
Daca expertul care zice ca nu i-a functionat aparatul este expert judiciar, puteti cere instantei, in baza notei semnate de catre expert (ca nu i-a functionat aparatul), o contraexpertiza. Puteti desemna la contraexpertiza un expert judiciar observator, pe care il nominalizati dvs. la instanta si daca se aproba de catre instanta pe acest expert il platiti dvs. separat.
Experrtul observator vizeaza lucrarea facuta de catre expertul titular, daca este de acord cu concluziiile raportului de expertiza. Daca nu este de acord cu concluziile, intocmeste separat un document, in care mentioneaza (anexand documente clare - masuratori, nu vorbe), de ce nu este de acord cu concluziile raportului de expertiza tehnica intocmit de catre expertul titular.
Va doresc noroc.