avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita...pana unde poate merge ?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita...pana unde poate merge ?

M-ar interesa care sunt limitele executarii silite, in cazuri cu minori.

Au dreptul executorii sa intre cu forta in casa, sa sparga usa etc....si sa smulga copilul ?

A fost legal ceea ce au facut in cazul Columbeanu, ca i-au spart poarta ?
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 18:47, 24 August 2012
limitele, modul de procedură, întinderea și orele sunt cele precizate de Codul de Procedură Civilă-Persoanele si bunurile supuse executarii silite

Art. 380. - Executarea silita se intinde asupra tuturor bunurilor miscatoare si nemiscatoare ale datornicului, afara de exceptiile admise de lege.

Sectiunea a III-a
Cand se poate exercita executarea silita
Art. 381. - Cand printr-o hotarare s-a dat un termen de plata, executarea nu se poate face pana la sosirea acelui termen.
Art. 382. - Cu toate acestea, partea care a castigat va putea si inaintea sosirii termenului sa ceara executarea hotararii:
a) daca datornicul a fugit;
b) daca datornicul risipeste averea sa miscatoare si nemiscatoare;
c) daca alti creditori executa alte hotarari asupra averii sale;
d) daca prin fapta sa el a micsorat asigurarile date creditorului sau, sau n-a dat asigurarile promise ori incuviintate sau este in stare de insolvabilitate de obste cunoscuta.
Art. 383. - In cazurile aratate in articolele de mai sus, instanta care a investit hotararea cu formula executorie va hotari de urgenta, dupa ce va cita pe parti in termen scurt.
In cazul cand datornicul a fugit, citatia i se va da la ultimul domiciliu.
Art. 384. - Hotararile ce au sa se execute provizoriu cu dare de cautiune nu se vor executa mai inainte de a se da cautiunea.
Art. 385. - Nici o executare nu se va putea face inainte de ora opt dimineata si dupa ora sase seara.
Executarea inceputa va putea continua in acea zi sau in zilele urmatoare.
Art. 386. - Executarea silita nu se va putea face in zile nelucratoare, potrivit legii, afara de cazurile urgente in care executarea poate fi incuviintata de presedintele instantei de executare
Art. 387. - Nici o hotarare sau titlu executor nu se va putea executa decat numai dupa ce va fi incunostiintat datornicul odata cu somatia sau comandamentul.
Art. 388. - Cu cel putin o zi inainte de orice executare, executorul judecatoresc ce are sa execute va face o somatie datornicului la care se va alatura si copia titlului ce se executa.
Art. 389. - Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.
In caz de suspendarea executarii, termenul de perimare curge de la incetarea suspendarii.
Daca se face o noua cerere de executare, se va face mai intai, o noua somatie, la care nu se va mai alatura titlul ce se executa.
Art. 390. - Cele doua articole de mai sus nu se aplica in cazurile cand legea incuviinteaza executarea fara somatie.
Asemenea nu se va notifica datornicului nici somatia, nici hotararea sau titlul, cand executarea se face potrivit art. 382 din acest cod.
Art. 391. - Calcarea art. 384, 385, 387, 388 si 389 aduce anularea executării.
Inteleg, insa care sunt modalitatile prin care se executa ? Au voie executorii sa faca infractiuni, sa intre pe proprietati private, sa sara poarta .... ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de executare anna2000 anna2000 In cadrul contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii. In aceeasi zi, creditorul depune la executor o noua cerere de executare. Executorul emite o ... (vezi toată discuția)
Prescriptie sulta esanu doina esanu doina Cu cat timp inainte de data limita ( data de la care intervine prescriptia sultei ) trebuie incepute formalitatile de executare silita, asfel incat sa nu ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca danielciuca danielciuca daca trec 6 luni in care executorul nu face nici un act de executare desi are liber la aceasta, poate sa mai ceara executarea dupa ce instanta costata ... (vezi toată discuția)