avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

eu si fostul meu sot avem custodie comuna pt minor,iar instanta a stabilit domiciliul copilului la mine,eu am fost plecata din tara 4 luni,am vrut sa iau copilul cu mine dar mi l-a luat din aeroport,acum m-am intors si nu vrea sa ma lase sa-l vad,ce pot face?in cat timp pot sa-l iau?
Cel mai recent răspuns: tanima_i , utilizator 11:08, 28 August 2012
Faptul că părinții divorțați exercită în comun autoritatea părintească în legătură cu copilul lor nu dă dreptul nici unuia dintre ei să părăsească țara împreună cu minorul fără acordul dat în fața unui notar al celuilalt părinte.

Deci, tatăl nu v-a luat copilul din aeroport ci D-voastră nu ați putut părăsi țara cu el în lipsa acordului tatălui, iar în aceste condiții copilul a rămas în grija tatălui.

După ce v-ați reîntors puteți să puneți în executare cu ajutorul executorului judecătoresc hotărârea de divorț prin care s-a stabilit domiciliul copilului la D-voastră. Ar fi totuși de preferat să rezolvați problema pe cale amiabilă, fără executor tocmai pentru a nu-l afecta pe copil.
Totuși, în această perioadă de 4 luni, tatăl copilului ar fi putut să introducă o nouă acțiune prin care să ceară stabilirea domiciliului copilului la el, având în vedere faptul că ați plecat singură din țară.
tatal mi-a dat procura dupa care s-a razgandit si a venit si l-a luat
in legatura cu stabilirea domiciliului la el,dc ar fii cerut in instanta schimbarea domiciliului copilului nu ar fii trebuit sa vina ceva pe adresa mea sa ma instiinteze de acest lucru?
Bineinteles, ca in situatia promovarii unei noi actiuni trebuia sa fiti citata.
In acest moment, sunteti indreptatita sa puneti in executare hotararea prin intermediul unui executor judecatoresc si sa va luati minorul in domiciliul dvs.
De asemenea, avand in vedere ca tatal retine minorul fara consimtamantul dvs., puteti formula o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 307 al.1 c.pen.- nerespectarea masurilor privind incredintarea.
Art.307 al.1 c.pen.
Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Pentru operativitate recomand prima varianta.


Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Urmeaza sa incep o actiune de divort. Este vorba de un divort cu partaj si doi copii minori. Doresc ca acesta sa se faca prin mediere. Sotul este momentan de acord, insa intre noi este o lipsa totala de comunicare. As dori sa inteleg in primul rand ce presupune custodia comuna. Eu doresc ca cei 2 copii sa ramana la mine, tatal sa aiba drept de vizita dar sa nu vina zilnic, sa ii dea peste cap. Daca domiciliul tatalui este f aproape dupa divort si ne va iesi in cale zi de zi nu va fi benefic ptr copii. Exista posibilitatea de a ramane in casa impreuna cu copii, insa material nu imi permit, apartamentul fiind luat cu credit iar salariul meu este destul de mic. Nu vreau sa ma lupt ptr casa ci ptr a le pastra copiilor mediul familiar. Ce sanse am sa pastrez copii in primul rand, casa, dar si sa limitez contactul tatalui cu copii la vizite regulate? In cazul in care este de acord sa ma lase in casa sunt obligata sa il despagubesc?

Odata inceputa actiunea de divort il pot obliga sa paraseasca locuinta pana la stabilirea partajului? Prezenta lui in casa imi provoaca disconfort psihic, face tot posibilul sa ma enerveze si ma aduce in stadiul de a ma pierde cu firea. Este rautacios, chiar machiavelic si m-a adus in pragul depresiei. Poate invoca acest lucru (ca sunt depresiva) in instanta, in cazul in care se va ajunge acolo?

Legat de mediere, ce conditii legale pot impune eu astfel incat sa imi justific dorintele prezentate mai sus?

Daca medierea nu va avea succes, se va ajunge in instanta si probabil ca el isi va angaja un avocat. In cazul in care nu imi permit financiar un avocat ce pot face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna - tatal impiedica intoarcerea copilului la domiciliul din sentinta luizaluize luizaluize Am custodie comuna cu fostul sot,domiciliul copilului este stabilit la mine,acum cateva luni am fost de acord ca minorul sa stea o perioada la el,respectiv ... (vezi toată discuția)
Nerespectare masuri incredintare minor tamytudor tamytudor buna seara,in urma une hotarari judecatoresti am obtinut custodia copilului meu in varsta de7 ani, tatal lui avand reptul sa-l ia la el doar in prima si ultima ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita prin ordonanta presedintiala LUBEN LUBEN Am obtinut dreptul de vizita printr-o ordonanta presedintiala si nu mi se respecta hotararea care mi s-a dat,ce pot face,unde ma pot adresa ? Pe ce perioada ... (vezi toată discuția)