Buna seara!va rog mult sa ma lamuriti daca se poate cit de urgent intr-o situatie: -am fost in ccc pina in 20 iunie cind miam inceput munca,am lucrat 2 luni ,pina in 17 luna aceasta iar de luna aceasta doresc sa intru in concediul prenatal pt ca sunt insarcinata in luna a8-a; -itrebarea mea este:am dreptul la concediul de odihna pt aceste luni lucrate;-si pot sa le iau inaite de a intra in prenatal?? acu o luna mi sa spus ca am dreptul la co iar acu dupa ce mi-am facut cererea mi s-a spus ca nu mai am dreptul ?!puteti va rog sa-mi dati si o referinta mentionind articolul de lege?? Va multumesc!!!
mentionez ca incepind cu 17 august am solicitat cu cerere CO itrucit mi sa spus si calculat totodata 6 zile de concediu ce miar fi revenit pt 2 luni lucrate la ovechime de 22 ani iar acu primesc telef de la unitate ca nu am dreptul......ce pot face in aceasta situatie???Va rog mult dati-mi un sfat,
Art. 145
...
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
...
2. Asadar pentru cele doua luni lucrate (activitate prestata) aveti dreptul la concediu de odihna.
3. Daca nu vi se acorda faceti urgent o sesizare la ITM.
lucrez in sector bugetar;din 1990 pina in anuarie 2008 cind am intrat in ccc ,pt primul copil iar apoi pt celalti 2,am suspendat ccc venind la servici in 20 iunie,si am lucrat pina in16 august inclusiv.In luna septembrie trebuie sa nasc al 4-lea copil urmind sa intru in c.prenatal din 27 august......mai mult venind la servici mi sa spus ca voi ramine cu salarul cu care am plecat in 2007 nimic indexat.......este corect???
Art. 5 din HG nr.250/1991:
(1) Salariatii care au lipsit de la serviciu intregul an calendaristic, fiind in concediu medical sau in concedii faraƒ plataƒ acordate potrivit art. 25 alin. (3), nu au dreptul la concediul de odihnă pentru acel an.
(2) In cazul in care perioadele de concedii medicale Åsi de concedii faraƒ platÄa prevaƒzute la art. 25 alin. (3), insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihnÄa, acordat in anul reinceperii activitatii, in maƒsura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevÄazute la alin. (1).
Pentru persoanele care s-au aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului, la revenirea din CCC salariu se stabileste luandu-se in considerare functia, clasa, gradul, treapta de salarizare detinute anterior suspendarii din functie.