avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile concediu de odihna

Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cite zile de concediu de odihna mi se cuvin in anul 2013 tinind cont ca in ianuarie 2010 am avut 2 zile concediu odihna aferente anului 2010 apoi am intrat in prenatal pina in 08.05.2010 cind mi s-a suspendat contractul de munca pt concediu pt crestere si ingrijire copil pina la virsta de 2 ani iar in februarie 2012 cind fetita mea a implinit 2 ani am avut concediu medical din 26 .02.2012 pina in 30.04.2012 iar din 01.05.2012 am fost in concediu fara plata pina in 26.05.2013 iar din 27.05.2013 urmeaza sa-mi reiau activitatea
Ca sa fiu mai concreta am drept la zile de concediu de odihna pt citeva luni din 2010 (ianuarie -mai ), 2012 (martie aprilie ) sau doar pt perioada in care o sa lucrez in 2013 adica 27.05.- 31.12.2013

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: ESTITINA , utilizator 13:51, 30 Aprilie 2013
1. Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari va trebui sa actionati in judecata pe angajator.

Nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.

2. Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
Prin excepţie, efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.



in concluzie ?
Nu am prea inteles
In mod normal eu am drept la 39 zile lucratoare concediu odihna anual (tinind cont de vechimea in munca si de conditiile deosebite de lucru)dar in situatia in care am fost in ingrijire copil , concediu medical si apoi concediu fara plata cum se calculeaza ?
As dori daca se poate un raspuns mai concret la situatia mea
Multumesc mult
Sunt anumite situatii care trebuie sa fie prevazute in documentele aplicabile angajatorului ... dupa Codul Muncii aveti dreptul la CO numai pentru perioada efectiv lucrata ..
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte adrianadrian240 adrianadrian240 Buna ziua. Ma numesc Adrian, sunt functionar public la o Administratie Fiscala. In urma cu trei ani am beneficiat de concediului pentru ingrijirea ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa cic puni puni Buna ziua. Am revenit la serviciu dupa un concediu de ingrijire a copilului de 2 ani la data de 10 octombrie si as dori sa stiu daca am dreptul la concediu de ... (vezi toată discuția)
Plata concediu odihna argava argava CRACIUN FERICIT!!!! Daca anul acesta am fost in concediu medical din februarie si pana in decembrie fara sa-mi efectuez concediul de odihna firma este ... (vezi toată discuția)