Dacă până la expirarea termenului de încercare nu au fost respectate obligaţiile civile prevăzute în art. 84 sau cele prevăzute în art. 86^4 alin. 1 din Codul penal, partea interesată sau procurorul sesizează instanţa care a pronunţat în primă instanţă suspendarea, în vederea revocării suspendării executării pedepsei.
Potrivit textului art. 84 din Codul penal, revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii poate fi dispusa atunci când, pâna la expirarea termenului de încercare, persoana condamnata, cu rea credinta, nu-si îndeplineste obligatiile civile stabilite în sarcina sa prin hotarârea de condamnare.
Revocarea presupune faptul că veţi face închisoare .Dar , trebuie să existe reaua credinţă a dvs. de a nu plăti, iar acest lucru să se poată dovedi. Adică, aveaţi bani, dar aţi refuzat să plătiţi.
Daca nu trebuia, nu ati mai fi fost obligat la plata acestora. Asadar mai bine le platiti decat sa riscati inchisoarea.
in ceea ce priveste acele cheltuieli la care ati fost condamnat, partea careia trebuia sa-i platiti, avea termenul general de prescpritie - de 3 ani - la dispozitie sa va "execute".Daca acesti 3 ani au trecut si v-ati executat de bunavoie cele mentionate in sentinta si nici eu nu v-au executat silit, nu ati mai avea probleme directe....Vor aparea probleme, in viitor, cand veti cere reabilitarea - nu vi se va acorda nimic, pana nu faceti dovada ca ati achitat toate sumele din dispozitivul sentintei de condamnare.si veti ramane cu cazier - pana veti plati.
Avand in vedere ca este o condamnare cu suspendare, reablitarea intervine de drept, deci nu e incidenta reabilitarea judecatoreasca. Asadar, consecinta directa a neexecutarii, cu rea-credinta, a obligatiilor civile atrage revocarea suspendarii, nu neacordarea reabilitarii, bineinteles ca in subsidiar nu va fi reabilitat pt ca va face inchisoare.
Tineti cont ca daca partea vatamata nu a cerut executarea in termenul de prescriptie instanta nu va considera ca aceasta a renuntat la dreptul de a primi despagubiri.
Da. Am mai patit una. De la partea vatamata aveam un numar de telefon. Sun astazi sa stabilim metoda de plata si numarul este inactiv/anulat. Singurul lucru pe care il mai stiam despre ea (pe langa nume) era unde lucra in momentul producerii accidentului. Sun acolo si aflu ca si-a dat demisia in urma cu cativa ani si nici nu au date despre ea (adresa, etc.). Acum intrebarea mea este: cum pot sa-i platesc daunele daca nu stiu cum sa dau de ea (m-am uitat pe copia mea de hotarare si pe langa nume nu am alte date de identificare)?