avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Parintii mei sunt in viata. Eu sunt unicul fiu. Au construit impreuna in timpul casniciei o casa; proprietar in acte este tatal meu; daca moare mama mi-ar reveni si mie o parte din mostenire, chiar daca ea nu este trecuta in acte? Va intreb intrucat tatal meu ar vrea sa instraineze ulterior proprietatea! Ce ar trebui facut in eventualitatea decesului mamei?
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 19:10, 28 August 2012
Nu este obligatoriu sa fie ambii trecuti in acte, este importanta starea civila de la acea vreme, erau casatoriti, deci bunul este bun comun, el apartine atat tatalui cat si mamei. Daca moare mama, din jumatatea ei, d-voastra ca copil va revine cea mai mare parte, 3/4, iar tatalui numai 1/4.
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
ContSters259670, utilizator
Mama dvs este proprietara impreuna cu tatal dvs pe casa chiar daca nu este trecuta in autorizatia de construire. Presupunand ca mama dvs ar trece in nefiinta inaintea tatalui dvs , tatal nu ar putea instraina casa fara acordul dvs intrucat sunteti mostenitor (impreuna cu tatal ) al cotei de 1/2 ce apartinea mamei. O eventuala instrainare ar putea fi posibila cu acordul dvs doar in urma dezbaterii succesiunii, in baza unui certificat de mostenitor de pe urma defunctei .
Cu tot respectul pentru cei care au raspuns pana acum, dar nu este chiar atat de simplu...

La decesul oricaruia dintre parintii dvs., in principiu, si pe scurt, se va proceda astfel:
1. Se va face lichidarea comunitatii matrimoniale, adica se va stabili partea de bunuri care i se cuvine fiecaruia dintre parinti din toate bunurile comune pe care le-au avut ei ca soti. Se tine cont si de datoriile lor, nu numai de bunuri.

Trebuie sa se faca dovada ca acea casa este bun comun, desi acest lucru este prezumat. Dar la o adica, poate este bun propriu al tatatului dvs. (depinde de la caz la caz).
De asemenea, se prezuma ca fiecare sot a contribuit in mod egal, dar acest lucru nu mai este valabil daca se dovedeste ca un sot a contribuit mai mult decat celalalt la dobândirea bunului respectiv.

2. Se va face succesiunea intre dvs. si parintele supravietuitor.
Numai din ceea ce i s-a atribuit parintelui decedat (ce am scris la pct. 1) se va imparti astfel: dvs. veti primi 3/4, iar celalalt parinte supravietuitor va primi 1/4.

Din cele de mai sus rezulta ca parintele supravietuitor va primi mai mult decat este cotitatea prevazuta de lege in cazul acestei mosteniri, deoarece parintele supravietuitor va avea o parte din lichidarea bunurilor lor + o parte care i se va cuveni prin mostenire.

In ce priveste casa, dupa ce se dezbate succesiunea, dvs si parintele supravietuitor veti fi co-proprietari.
Daca vinde casa fara acordul dvs., el va vinde de fapt numai cota-parte a lui, ceea ce este permis de lege. Acea vanzare nu va avea efecte pentru dvs. dar nici nu puteti cere anularea vanzarii.
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
Ariel_tm, utilizator
Completez unde am ramas mai sus...

Putin probabil ca va reusi sa vanda fara acordul dvs, daca totusi se va intampla acest lucru, dvs. va trebui sa faceti actiune in instanta impotriva celui care a cumparat casa, pentru a se rezolva problema cotelor dvs. de proprietate.
Ariel_tm a scris:

Cu tot respectul pentru cei care au raspuns pana acum, dar nu este chiar atat de simplu...



Trebuie sa se faca dovada ca acea casa este bun comun, desi acest lucru este prezumat. Dar la o adica, poate este bun propriu al tatatului dvs. (depinde de la caz la caz).
De asemenea, se prezuma ca fiecare sot a contribuit in mod egal, dar acest lucru nu mai este valabil daca se dovedeste ca un sot a contribuit mai mult decat celalalt la dobândirea bunului respectiv.




Cu tot respectul spun si eu ca nu e chiar simplu cand complicam singuri lucrurile.
Mai exact , dl Cristinel a spus clar ca acea casa e construita in timpul casniciei parintilor cand nu era conventia matrimoniala si cum bine spune totusi dna Ariel au contribuit in mod egal.
A demonstra eventual dupa decesul unei parti ca unul din cei doi a contribuit in mai mare masura decat celalalt la dobandirea bunului.... a te judeca cu un potential cumparator daca tatal ar vinde fara acordul fiului.....cred ca nci nu s-au gandit la asa ceva !

Alte discuții în legătură

Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire maria1956 maria1956 Terenul pe care este construita casa parintilor mei este mostenit de tata iar casa este construita in timpul casatoriei cu mama.Ce mi se cuvine mie la ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii sufletel2011 sufletel2011 parintii mei au construit o casa pe terenul mostenit de tatal meu de la parintii lui(bunicii mei)mama a murit acum 13ani.imediat dupa un an tata sa ... (vezi toată discuția)