Buna ziua, cum as putea sa fac un Act Aditional prin care sa oblig intr-un fel un angajat care este pe un post de IT, sa vina la lucru ori de cate ori este nevoie de acesta, in afara programului de lucru, in cazul in care "pica" vre-un calculator, nu merge programul in care lucram. Trebuie obligatoriu sa-i scriu un interval orar? Mentionez ca l-am putea chema si in weekend, orele suplimentare NU se platesc. Orele de weekend de platesc cu un spor la salariu.
din contra orele suplimentare se platesc si trebuiesc platite cu un spor la salariu sau ii dai liber acele ore . in privinta actului aditional poti sa faci asa sa schimbi doar durata de lucru specificand 2ore/zi 5 zile saptamana iar tot aici sau la clauze treci ca in caz de urgenta cum ai zis se strica calculatorul acesta va fi prezent la munca numai ca orele efectuate suplimentar ii le vei plati .( de ex. daca treci 2 ore zi / 5 zile pe sapt = 10 ore saptaman iar daca acesta a fectuat 40 ore sapataman cum ai vrut tu , luni 5 marti 5 miercuri 8 joi 2 vineri 10 sambata 10 tu il platesti normal cu sal de 8 ore zi ) , insa ai grija ca angajatul nu poate fi sluga ta va trebui sa convi cu el in ce intreval orar il vei deranja . termenul de al obliga sa vina cand vrei tu este prea depasit gandeste-te ca este un raport de munca in care si tu trebuie sa fi multumit si el .
In cazul salariatilor cu contract de munca cu fractiune de norma munca suplimentara este este interzisa prin lege, bineanteles cu unele mici exceptii( art, 105, alin. 1,lit.c din Legea nr.53/2003, republicata).
In cazul salariatului cu contract de munca cu norma intreaga, orele suplimentare pot fi compensate cu timp liber aferent in urmatoarele 60 de zile iar in cazul in care compensarea cu timp liber nu este posibila, muncasuplimentara se plateste cu un spor de100%, daca prin contractul colectiv de munca nu se prevede altfel.
Modificarea programului de munca, de la un program de munca fix, la un program de munca inegal asa cum doresti tu, nu se poate face decat printr-un act aditional la contractul de munca semnat de catre ambele parti( angajator si salariat), intrucat un astfel de program nu poate functiona decat daca este stipulat expres in contractul individual de munca si in regulamentul intern.