avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie partial anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie partial anticipata

Buna ziua,
Tatal meu beneficiaza de o pensie partial anticipata(01.10.2008 data depunerii dosarului-08.01.2009 sosirea deciziei) avand o penalizare de 34 de luni din 52 de luni,data cand trebuia sa iasa la pensia de drept.
Cand va beneficia de pensia de drept:dupa 34 de luni( cele penalizate) sau dupa 52 de luni ,intrucat un an si 6 luni sunt conditii speciale si au fost scazute din cele 52 de luni.
O alta intrebare este : la pensia anticipata se aplica indemnizarile ulterioare iesirii la pensie ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:16, 10 Septembrie 2009
La implinirea varstei standard de pensionare prevazute de lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

Orice pensie este indexata potrivit actelor normative emise in domeniu.
Multumesc foarte mult pentru raspunsul acordat.Tatalui meu i ati fost de mare ajutor
laidy dy a scris:

Buna ziua,
Tatal meu beneficiaza de o pensie partial anticipata(01.10.2008 data depunerii dosarului-08.01.2009 sosirea deciziei) avand o penalizare de 34 de luni din 52 de luni,data cand trebuia sa iasa la pensia de drept.
Cand va beneficia de pensia de drept:dupa 34 de luni( cele penalizate) sau dupa 52 de luni ,intrucat un an si 6 luni sunt conditii speciale si au fost scazute din cele 52 de luni.
O alta intrebare este : la pensia anticipata se aplica indemnizarile ulterioare iesirii la pensie ?

Tatal dvs. va beneficia de pensie pentru limita de varsta la cerere, cand va indeplini varsta standard de pensionare si in functie de stagiul complet de cotizare prevazut in Legea nr. 19/2000; pentru a afla cand trebuie sa depuna cererea, este necesara data nasterii.
Pensia nu se indexeaza, se indexeaza sau se majoreaza valoarea punctului de pensie.
La stabilirea pensiei pentru limita de varsta se vor avea in vedere perioadele asimilate.

Nu stiu la ce va referiti cand scrieti "indemnizari ulterioare iesirii la pensie", deci nu va pot raspunde si la acest punct.
Buna ziua.
Nu am mai fost de-o vreme pe aici, dar nevoia ma aduce iar si stiu sigur ca se va gasi cineva care sa vrea sa ma ajute. Multumesc din start :)
Asadar:
-avem un salariat caruia i-a sosit decizia pt pensionare anticipata partiala /
Cum ii inchid carnetul de munca? Decizia este datata 20.08.2009, cu drepturi stabilite din 15.05.2009. Asigurandu-va de toata consideratia, astept cu interes interventiile Dvs.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
2. Daca salariatul a lucrat dupa depunerea dosarului de pensie si pana azi atunci ii incetati CIM, conform art.56d, cu ce data doriti dvs. ca angajator.
3. Daca vreti sa-l mai tineti si vrea si el mai poate lucra.
4. Pensia ii va fi pusa in plata dupa ce va prezenta la Casa de Pensii decizia de incetare a CIM.
5. Decizia primita este decizia de aprobare a pensionarii si ramane definitiva.
6. Perioada lucrata dupa data de 15.05.2009 se va adauga la stagiul de cotizare si se va recalcula pensia cand va iesi la pensie de limita de varsta.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Penalizare pensie anticipata mariab51 mariab51 sin in pensie anticipata din 01.01.2006 in 01.10.2010 voi intra in pensie limita virstra,este posibil sa nu mai primesc penalizarea?se poate diminua valoarea ... (vezi toată discuția)
Despre pensie leonida leonida am o rugaminte la d-voastra,tatal meu este nascut la data de 04.01.1951 si are total stagiu de cotizare realizat 34 ani 2 luni 9 zile dintre care 20 de ani ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)