avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii incetarea concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

incetarea concediu ingrijire copil

In 25 august a incetat concediul de ingrijire a copilului in varsta de 2 ani al unei angajate.Persoana in cauza nu a venit,desi a fost instiintata,sa isi clarifice situatia,respectiv sa intocmeasca cererea de incetare a activitatii (nu doreste revenirea la locul de munca).Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:06, 1 Septembrie 2012
Daca nu s-a prezentat la serviciu la data de 25.08.2012, dupa data de 01.09.2012 veti solicita, in scris, cu comfirmare de primire, prezentarea la locul de munca pentru justificarea absentelor de dupa 25.08.2012. Daca nu se prezinta la termenul, rezonabil, mentionat in adresa, veti consemna intr-un proces verbal absenta nemotivata. In baza absentelor nemotivate puteti dispune incetarea CIM pentru acest motiv, urmand sa transmitet,i in scris si cu comfirmare de primire, decizia de incetare a activitatii.



1. In baza actelor pe care le aveti la dosarul de personal al salariatei emiteti decizia de incetare a suspendarii CIM cu ziua urmatoare celei in care copilul a implinit 2 ani.

2. - Dupa aceea, daca nu se prezinta la serviciu, este absenta nemotivat si puteti proceda la concedierea ei cu art.61, lit.a) din Codul muncii.

- Atentie insa la respectarea procedurii legale, prevazuta de Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
...
Art. 62
...
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247—252.

(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63
(1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am un angajat caruia i-am acordat concediu fara plata din data de 31.05.2011-31.08.2011,problema este ca a trecut o luna(intreaga luna septembrie) si ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)