avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzul angajatorului de a primi concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzul angajatorului de a primi concediul medical

Buna ziua,
As dori sa stiu cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie:
Am avut concediu medical 6 saptamani, in continuare.
Am dus 2 concedii medicale pentru primele 4 saptamani. Nu mi-a fost platit nici dupa 3 luni.
Apoi am dus, in termenul prevazut de lege, al treilea concediu medical, in continuare, pentru celelalte 2 saptamani si care a fost refuzat cu motivul "eu fac legea aici". Mi s-a spus ca sunt absent nemotivat cele 2 saptamani. L-am trimis prin posta cu nota de inventar si de asemenea a fost refuzat plicul.
Ce cai de actiune as avea?
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 28 August 2012
Puteti sesiza Casa de Asigurari de Sanatate in raza caruia isi are sediul angajtorul dvs .... in acest sens :
Art. 47 din OUG nr.158/2005 prevede :
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor
prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor
....

Art. 49
Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se
fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
Sunt 2 probleme:
1) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiei pentru primele 4 saptamani
2) refuzul primirii concediului medical pentru urmatoarele 2 saptamani, desi era in continuare

CAS-ul poate fi sesizat si pentru a doua problema?
Desi nu-mi fac sperante ca se va aplica vreo amenda.

Sesizare am facut si la ITM, pentru neplata salariului cu o luna inainte de concediul medical si am primit un raspuns naucitor. Totul este in ordine, statul de plata a fost semnat, deci am primit salariul. Precizez ca NU am semnat stat de plata si nu am primit banii.

Ar mai fi o intrebare? Cum pot primi decizia de incetare a CM, exceptand angajatorul care refuza intrucat "el face legea"?

Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie procedat in asemenea situatie?
Multumesc!
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011 coroborat cu art.34 alin.5 din Codul Muncii, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul acestuia poate fi adus la cunostinta ITM-ului ...
ITM-ul a fost sesizat despre refuzul angajatorului, de a elibera documente. Si nu a facut nimic. A spus ca daca eu consider ca mi-au fost incalcate unele drepturi sa ma adresez instantei.
Unde trebuie sa reclam ca ITM-ul nu a solutionat corect sesizarile facute?
Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
del_gf, utilizator
Puteti sesiza forurile superioare : Inspectia Muncii si./sau Ministerul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa plateasca concediul medical sirena1 sirena1 mi-am prezentat odata situatia aici http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_264533/lipsa-inventarretinere-salar.html in continuare am ... (vezi toată discuția)
Am intrat în prenatal în 28 noiembrie 2018 și nici până azi n-am primit vreun ban, angajatorul refuză să mă plătească până îi intră banii. cât timp durează până îi primește? lore1992 lore1992 Buna seara,am intrat in concediu prenatal in 28 noiembrie 2018,si pana astazi nu am primit nici un ban,angajatorul refuza sa ma plateasca pana nu ii intra ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - nereguli in firma daniel_86 daniel_86 cui ar trebui sa ma adresez daca in firma la care lucrez eu nu de dau concedii de odihna nu se platesc medicale,nu primim fluturasi de salar,muncim cu minim pe ... (vezi toată discuția)