avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua

Va adresez doua intrebari:
1) Pana la ce varsta poate beneficia o persoana (copil rezultat din mariaj) de pensie alimentara ca urmare a divortului parintilor.
2) Daca o persoana cu o varsta ce o indreptateste sa primeasca pensie alimentara, ca urmare a divortului parintilor, este angajata (cu timp partial) mai poate solicita pensie alimentara?
Cel mai recent răspuns: palada.elena , utilizator 17:24, 28 August 2012
1. 26 de ani, cu conditia urmarii de studii la o unitate de invatamant acreditata.
2. Doar daca venitul din activitatea lucrativa nu ii acopera necesitatile.
1. Copilul beneficiaza de pensie alimentara pana la majorat, iar daca urmeaza cursurile unei forme de invatamant superior are dreptul de a primi pensie alimentara pana la implinirea varstei de 24 de ani sau 25, 26 ( in cazul studiilor superioare cu durata mai mare de 5, 6 ani).
2. In situatia in care persoana indreptatita sa primeasa pensie alimentara este angajata, poate beneficia in continuare de aceasta daca are un venit mai mare de 25% din salariul mediu brut pe economie.



Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
Tifigiu Laura, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Un domn consilier juridic a raspuns inaintea Dvs la Pct. 2 ca "
2. Doar daca venitul din activitatea lucrativa nu ii acopera necesitatile"
Afirm ca putem deveni subiectivi cand ne stabilim necesitatile pentru care altcineva plateste, fie el chiar si unul dintre parinti...
Va marturisesc sincer ca sunt incurcata. Puteti sa imi indicati la care Articol din Codul Civil ar trebui sa citesc pentru a ma edifica pe deplin referitor la neobligativitatea platii pensiei alimentare in cazul in care beneficiarul este angajat?
Art. 525. -
(1) Minorul care cere întreținere de la părinții săi se află în nevoie dacă nu se poate întreține din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri
Art. 528. - Starea de nevoie a persoanei îndreptățite la întreținere, precum și mijloacele celui care datorează întreținere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.
Art. 531. -
(1) Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei
Art. 532. -
(1) Pensia de întreținere se datorează de la data cererii de chemare în judecată
Art. 534. - Dacă, din orice motiv, se dovedește că întreținerea prestată, de bunăvoie sau ca urmare a unei hotărâri judecătorești, nu era datorată, cel care a executat obligația poate să ceară restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, în realitate, obligația să o presteze, în acest din urmă caz, pe temeiul îmbogățirii fără justă cauză
0

Si sunt avocat, nu consilier juridic
Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce pot face? elena l elena l ce pot face ca sa primesc pensie alimentara desi am implinit 18 ani?trebuie spus ca pana acum nu am primit pensie alimentara.............???? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua, am si eu niste intrebari legate despre pensia alimentara. Am varsta de 25 de ani si sunt student in anul 2.Parintii mei sunt despartiti, iar ... (vezi toată discuția)
Varsta pana la care se acorda pensia alimentara zoltanpop zoltanpop Buna ziua, As dori sa va intreb,daca exista o prevedere clara privind varsta pana la care se acorda pensia alimentara .De curind fiul meu a implinit 18 ... (vezi toată discuția)