avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 2 avocati 2 versiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

2 avocati 2 versiuni

sper sa gasesc aici un raspuns concret si sigur (cu citat,daca se poate) pentru urmatorul caz:
exista o proprietate pe numele meu achizitionata in anul 2001, an in care am fost de acord ca fiica mea si nepoata mea sa locuiasca acolo.Fiica mea, proaspat casatorita, mi-a cerut permisiunea ca in anul 2010 sa fiu de acord ca sotul ei sa locuiasca in acest apartament facandu-si buletinul la aceasta adresa. Din cauza alcoolului si al faptului ca sotul in acesti 2 ani nu a contribuit cu nimic la intretinerea locuintei, neavand loc de munca, am hotarat cu fiica mea de comun acord ca nu am mai vrea ca acesta sa fie intretinut de noi si sa paraseasca apartamentul. Acesta insa refuza. Ce drepturi are el in acest apartament? mentionez ca nu a fost incheiat un contract de inchiriere cu el. Ce putem face pentru a-l evacua? multumesc anticipat pentru raspuns
Buletinul nu valoreaza titlu de propritate, insa el din fericire, asigura dreptul de folosinta al locuintei respective, mai ales ca inscrierea in buletin a respectivei adrese se face cu acordul proprietarului. Ca atare, din momentul eliberarii dcumentului respectiv, adresa din buletin constituie domiciliul omului.
In conformitate cu prev. art.8 alin(1) din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului, orice persoana are dreptul la respectarea domiciliului sau, iar potrivit art. 27 alin. (1) din Constitutie, domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Legiuitorul nu face diferenta intre domiciliu proprietate personala sau domiciliu stat la tata socru...
Cu privire la latura subiectiva a infractiunii, faptuitorul trebuie sa aiba reprezentarea faptului ca patrunde in domiciliul persoanei vatamate fara drept si fara consimtamantul acesteia.(conditii cumulative...) Si cum are dreptul, dat prin acordul de a-si stabili domiciliul acolo, mai ramane in "pom" consimtamantul... Ca atare, nu se poate vorbi de violare de domiciliu!
Si pentru a se inlatura confuzia cu proprietatea, vezi TB, Sectia penala, decizia nr. 67/1972, in R.R.D. nr. 5/1972, cu alte cuvinte nici macar dreptul de proprietate asupra imobilului nu-i confera proprietarului libertatea de a patrunde in locuinta chiriasului impotriva vointei acestuia.
Nu vorbiti la subiect.Cum adica faptuitorul nu are reprezentarea faptelor sale din moment ce refuza in mod expres sa paraseasca o locuinta care nu-i apartine!Faptul ca i-a fost ingaduit sa locuiasca acolo nu-i confera dreptul de a refuza parasirea apartamentului.
Stimata doamna,poate nu am fost destul de clar:am zis ca inscrierea in buletin nu-i ofera un drept de folosinta pe o perioada determinata.El are drept de folosinta doar pe perioada cat ii este permis,perioada nedeterminata ce depinde doar de vointa proprietarului.Sau poate scrie in buletin si pentru cat timp i se ingaduie sa locuiasca acolo;)

Nici decizia nr 67/1972 nu e la subiect,stimata doamna,in situatia noastra nu este vorba despre vreo inchiriere sau vreun drept real pe care l-ar detine faptuitorul.Pur si simplu i s-a ingaduit sa locuiasca acolo.Puneti-va in locul proprietarului,daca i-ati permite unei persoane sa locuiasca in apartamentul dvs si apoi doriti sa plece,cum ar fi daca ati primi un refuz?Sau poate acest refuz provine dintr-o "lipsa de reprezentare":giggle:

Cu privire la latura subiectiva a infractiunii, faptuitorul trebuie sa aiba reprezentarea faptului ca patrunde in domiciliul persoanei vatamate fara drept si fara consimtamantul acesteia.


Vaaaaleu cine a pomenit ceva despre vreo "patrundere"?Este modalitatea refuzului aici...#-o



Scrie in buletin pe ce perioada are voie sa foloseasca locuinta, pe perioada valabilitatii buletinului, pana cand ii expira. Iar acest acord al proprietarului este dat in scris si semnat si ramane in arhiva Politiei.
Asa ca cu violare de domiciliu nu merge, doar cu actiune in instanta de evacuare.
Sa o luam altfel.Daca cineva inchiriaza un apartament pe o perioada de 3 ani si isi stabileste domiciliul acolo,asta inseamna ca are drept de folosinta a apartamentului pana cand ii expira buletinul,adica eventual 5 sau 10 ani?:( Deci cu atat mai mult nu are drept de folosinta in aceasta speta, nefiind vorba nici macar de o inchiriere..
Ati inceput o discutie sterila si fara obiect. Persoana respectiva este tolerata in spatiu, in momentul in care proprietarului imobilului nu il mai tolereaza, acesta trebuie sa plece, indiferent de ce spune pe CI. In cazul in care respectivul refuza sa paraseasca imobilul, proprietarul apeleaza la forta coercitiva a statului.

Alte discuții în legătură

Evacuare ginere din locuinta proprietate personala daniaday daniaday Locuiesc in apartamentul proprietate personala impreuna cu fiica, ginerele si nepoata mea. De foarte multa vreme ginerele meu ma umileste cu fiecare ocazie, se ... (vezi toată discuția)
Divort problematic favorit.md favorit.md Sint in proces de divort cu sotul meu. Din pacate, trebuie sa stam in continuare in acelasi apartament. Este foarte violent. Deja am 3 certificate ... (vezi toată discuția)
Cum sa-l scot din casa? dvolTM dvolTM suntem divortati, locuim intr-un apartament ce apartine fratelui meu si fostul meu sot nu vrea sa plece. Cum as putea legal sa-l determin? (vezi toată discuția)