Am urmat 5 ani cursurile de zi ale Facultatii de Fizica intre 1973 – 1978. Dupa primii 4 ani, fiindca am avut medii mari, am putut continua anul V de specializare, curs de zi. La sfarsitul anului V am sustinut un examen cu o alta lucrare decat cea de licenta dupa 4 ani si am primit o alta diploma cu foto (cu titlul Certificat). Deci am 2 diplome: diploma de licenta pentru primii 4 ani (plus foaia matricola) si un Certificat ca, fiind licentiat in Fizica, am absolvit anul V de specializare in specialitatea Fizica Electronica cu media...elaborand lucrarea intitulata...
Am depus in dosarul de pensie pentru limita de varsta si o Adeverinta care atesta ca am urmat 4 ani la Fizica intre 1973 -1977 si am absolvit si anul V de specializare, curs de zi 1977-1978, sesiunea iunie 1978.
In decizia de pensie pentru limita de varsta mi s-au considerat insa doar 4 ani de studii in loc de 5 ani.
Cunosc art. 49, alin. (1), lit. b din Legea 263/2010: „a urmat cursurile de zi.....pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma”, ca si Ordinul 407/2004, art. 1, alin. (1): „...dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola.”
Am citit raspunsul d-nei Gabriela Pintea intr-un caz asemanator: „Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat.”
Pentru anul V de specializare eu am o diploma, in plus fata de cea de licenta.
Durata normala la Facultatea de Fizica era de 5 ani, cursuri de zi, daca aveai medii mari dupa primii 4 ani de studii.
Am citit interpretarea ca prin durata normala a studiilor se refera la faptul de a nu fi fost repetent in facultate.
Va rog sa ma lamuriti de ce nu s-ar considera anul de specializare, cursuri de zi, absolvit cu o diploma, desi nu e vorba de studii postuniversitare.
Inca o data va multumesc pentru amabilitate.
Am facut calculul recomandat de dvs si mi-a iesit in plus, la pensie, suma de 11,532 lei.
Ca suma pare neglijabila dar eu nu ma lupt atat pentru bani cat pentru un drept al meu, indiferent de valoarea lui.
Legea pensiilor prevede ca se considera vechime perioada cat ai fost incadrat in munca sau cea in care ai urmat cursuri de zi, absolvite cu diploma, pe durata normala a studiilor.
Interpretarea logica a "duratei normale" mi se pare aceea, citita pe un forum, ca ai terminat o facultate fara sa repeti vreun an de studii.
Nu inteleg de ce se scoate din vechime anul V de specializare, daca au fost cursuri de zi si daca exista un act ca dovada a absolvirii lui.
Este evident ca nu te puteai incadra in munca atunci cand erai student la zi.
Practic se taie un an de vechime fara nicio logica, printr-o interpretare eronata a legii.
Deci diferenta este de 12 lei.Dupa inmultirea puctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie,cifrele(banii)de dupa virgula se rotunjest la 1 leu.Sa va dau un exemplu:daca calculul de mai sus da un rezultat de 987,00001 lei,pensia va fi 988 lei.
Legea invatamantului nr.11/1968, valabila in anul scolar 1977-1978, stabilea ca sistemul de învãţãmînt cuprinde: ,,învãţãmîntul preşcolar, învãţãmîntul obligatoriu de cultura generalã, învãţãmîntul liceal, învãţãmîntul profesional şi tehnic, învãţãmîntul superior, învãţãmîntul postuniversitar.’’
Conform art. 125 din lege durata studiilor în instituţiile de învãţãmînt superior era de la 3 la 6 ani. La unele facultãţi şi secţii durata de studii putea fi si de 2-3 ani. Studiile în instituţiile de învãţãmînt superior se încheiau printr-un examen de diploma iar absolvenţilor reusiti la acest examen li se eliberau diplome.
Instituţiile de învãţãmînt superior puteau organiza cursuri postuniversitare conform prevederilor art.194 din aceeasi lege, cursuri care aveau o durata de cel mult 12 luni. Absolvenţii cursurilor postuniversitare primeau certificat de absolvire eliberat de instituţia de învãţãmînt superior care organiza cursurile.
Art. 49 din Legea 263/2010 stabileste ca se asimileaza stagiului de cotizare perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor si a absolvit cu diploma, fara sa se refere si la cursurile postuniversitare .
Da, numai ca ceea ce a urmat doamna nu cred ca se incadreaza la studii postuniversitare. Aveau un regim special, acest sistem era practicat numai de cateva facultati si in special cele din cadrul Universitatii Bucuresti, unde intr-adevar cei care aveau medii foarte mari puteau face anul V care(nu stiu cum se chema el exact la Fizica) dar la Matematica unde am avut foarte multi prieteni, era numit Cercetare.
Am citit si celelalte comentarii, cred ca durata normala nu se refera numai la faptul ca nu ai terminat-o la timp din cauza repetentiei( indiferent de cauza ei), dar si la faptul ca ea era
inregistrata in nomenclator numai cu 4 ani (caci atatia erau obligatorii). Restul era optional.
Am sa mai caut prin programul legislativ, stiu doar atat ca durata era stabilita prin decizie a Consiliului de MInistri.