avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Valorificarea anilor de facultate la acordarea pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Valorificarea anilor de facultate la acordarea pensiei

Am urmat 5 ani cursurile de zi ale Facultatii de Fizica intre 1973 – 1978. Dupa primii 4 ani, fiindca am avut medii mari, am putut continua anul V de specializare, curs de zi. La sfarsitul anului V am sustinut un examen cu o alta lucrare decat cea de licenta dupa 4 ani si am primit o alta diploma cu foto (cu titlul Certificat). Deci am 2 diplome: diploma de licenta pentru primii 4 ani (plus foaia matricola) si un Certificat ca, fiind licentiat in Fizica, am absolvit anul V de specializare in specialitatea Fizica Electronica cu media...elaborand lucrarea intitulata...
Am depus in dosarul de pensie pentru limita de varsta si o Adeverinta care atesta ca am urmat 4 ani la Fizica intre 1973 -1977 si am absolvit si anul V de specializare, curs de zi 1977-1978, sesiunea iunie 1978.
In decizia de pensie pentru limita de varsta mi s-au considerat insa doar 4 ani de studii in loc de 5 ani.
Cunosc art. 49, alin. (1), lit. b din Legea 263/2010: „a urmat cursurile de zi.....pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma”, ca si Ordinul 407/2004, art. 1, alin. (1): „...dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola.”

Am citit raspunsul d-nei Gabriela Pintea intr-un caz asemanator: „Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat.”
Pentru anul V de specializare eu am o diploma, in plus fata de cea de licenta.
Durata normala la Facultatea de Fizica era de 5 ani, cursuri de zi, daca aveai medii mari dupa primii 4 ani de studii.
Am citit interpretarea ca prin durata normala a studiilor se refera la faptul de a nu fi fost repetent in facultate.
Va rog sa ma lamuriti de ce nu s-ar considera anul de specializare, cursuri de zi, absolvit cu o diploma, desi nu e vorba de studii postuniversitare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
Idefix, utilizator
Cel mai recent răspuns: ailito99 , utilizator 13:46, 4 Iunie 2024
Calculul meu de 48-49 lei este facut pentru stagiul aferent perioadei de dinainte de 01/04/2001.
Dupa 01/04/2001 castigul este de 20-21 lei la acest moment.
Imi cer scuze ca am vazut abia acum mesajul D-vstr. Dece ma gandeam la ME ? pentru ca ME este "detinatorul legal" ar tuturor actelor normative in baza carora s-au facut modificari. Tot ME echivaleaza Diplome, studii etc ! Tot ME a fost acela care a adugat in noua lege valorificarea "masterat" doctorat ..etc.. Dece NU ar echivala si acest "Certificat de Specializare" ? Cred ca nici nu au stiut ca exista ! Au analizat "trecutul imediat" .. nu s-au intors in timp ! Cand exista atatea dovezi ca am fost studenti ! Am fost putini ..si am ramas si mai putini ! Unii si-au cautat dreptatea in Justitie ..altii au parasit tara si altii..aceasta lume. Ce parlamentar ar face asta pentru maxim 1000( ?) de oameni ! Niciunul !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asimilare studii la stagiu de cotizare ailito99 ailito99 Buna ziua, In cf. cu Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, ... (vezi toată discuția)
Studii universitare de lungã sau de scurtã duratã flodac flodac Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți În anul 2008 am absolvit cu examen de licență cursurile de 4 ani (I.D.) ale Facultății de ... (vezi toată discuția)
Studii postuniversitare lilinik lilinik Buna seara. Am mai scris pe forum despre o problema: sunt pedagog IA cu studii medii, iar pentru a fi incadrata cu studii superioare imi trebuie o facultate in ... (vezi toată discuția)